2018. szeptember 21., Máté

Megérkezett a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2014. január 3., péntek, 16:03

Az előrejelzéseknek megfelelően érkezett meg hétfőről keddre virradóra a sarkvidéki légtömeget magával hozó hidegfront.

Kedd reggel már sokfelé borongós, csapadékos időre ébredhettünk, de az érzett hőmérséklet még kellemes tartományban mozgott. A frontvonal mögött azonban már a délelőtti órákban megkezdődött a hideg levegő beáramlása a talaj közelében is. 24 óra alatt több mint 10 fokot hűlt a levegő.

 

Nagy hőmérsékleti kontraszt alakult ki a keleti és a nyugati régiók között: keleten kedden délután még közel 20 fok körül, míg nyugaton már helyenként 10 fok alatt volt a hőmérséklet (Forrás: ICI Zrt. meteorológiai mérőhálózatának adatai)

 

Kedden 14 órakor országos átlagban 10 fokkal van hidegebb, mint hétfőn ugyanebben az időpontban (Forrás: ICI Zrt. meteorológiai mérőhálózatának adatai)

 

Felhőbe burkolt ország: a sat24.com 14 órakor készült műholdfelvételén jól látható a hidegfront összefüggő felhőzete.

 

Pillanatnyi széltérkép kora délutánról: a Dunántúlon és a középső területeken már többfelé erős szél teszi még kellemetlenebbé a kint tartózkodást (Forrás: ICI Zrt. meteorológiai mérőhálózatának adatai)

 

A front kiadós csapadékot is hozott magával, a 14 óráig bezáruló méréseink szerint már 21,7 mm eső esett Nagyacsád térségében, 17 Bakonycsernyén, 16 Teskándon, 15 Szentgotthárdon. A front a következő 12 órában tovább halad kelet felé, a keleti területeken főleg az éjszakai órákban várható nagyobb mennyiségű csapadék belőle.

 

Vonulnak a felhők Gyöngyös térségében (Az ICI Zrt. meteorológiai állomásának kamerafilmje)

 

A szentgotthárdi csapadékhullás a déli órákban (Az ICI Zrt. meteorológiai állomásának kamerafilmje)

 

A Balaton Balatonföldvár térségében kedd délután: tarajos hullámok, erős, szél, esős idő

(Az ICI Zrt. meteorológiai állomásának kamerafilmje)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat