2018. augusztus 17., Jácint

Még nem látszik az aszály vége


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 2., vasárnap, 12:25

A nyár folyamán egyes körzetekben ugyan bőségesen hullott csapadék, a Kárpát-medence nagyobb részén azonban a tavasz óta tart a szárazság.

 

Június eleje és augusztus vége között négy hőhullám is sújtotta hazánkat, emellett főleg a nyugati területek kis körzetei jelentős csapadékot is kaptak a záporokból, zivatarokból, felhőszakadásokból. Az ilyen, kis terültre korlátozódó heves eseményeknek jellemzője, hogy ugyan csak kisebb területet érint az esetleges kár, sajnos ezzel együtt a szárazságot is csak helyenként mérséklik. Előfordulhat, hogy 10 km-es körzeteken belül az egyik helyen az átlagos csapadéknál jóval több, míg nem sokkal arrébb semmi eső nem esett a tavasz óta.

Az Északi-középhegység térségében is rendkívüli a szárazság. Beszámolók szerint sok méhész méhei nem készítettek annyi mézet, amit le lehetett volna adni, hiszen a vízhiány rendkívül megviselte a növényzetet. Sokfelé már a fű is kiszáradt, a rekkenő hőség és a tűző nap hatására kiszikkadt a talaj. Néhol olyan mértékű az aszály, hogy azt több, az átlagnál jóval csapadékosabb hónap tudná mérsékelni, a vízhiányt megszűntetni pedig még ennél is több időre lenne szükség. A mezőgazdaságban milliárdos károkról szólnak a hírek, emellett a természetes környezet is megszenvedi a rendkívüli időjárást.

A következő felvételeket Kovács Henrik készítette Heves megye északi részén, a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet területén, a Heves-Borsodi-dombságon.

Vadkörtefa a száraz mezőn

Aszály sújtotta hegyoldal

Kiégett fű

Sárgára száradt a hajdan zöld domboldal

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat