2018. szeptember 21., Máté

Mediterrán ciklon tombolt hazánkban


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 19., hétfő, 15:17

A csapadékos májusi időjárás hatására több nyugat-magyarországi folyó áradni kezdett, az Yvette nevű mediterrán ciklon pedig a hét közepén országszerte további nagy mennyiségű csapadékot adott. A ciklonban csütörtökön a szél a Dunántúlon többfelé meghaladta a 100 km/órás sebességet is.

Az elmúlt napokban hullott nagy mennyiségű csapadék hatására több nyugat-magyarországi folyó is áradni kezdett, és az árhullám közeledtével várhatóan a következő napokban tovább emelkedik a Duna, a Rába, a Lajta, a Mura vízszintje is. Ezeken a folyókon egyelőre elsőfokú az árvízvédelmi készültség, de a hétvégén várhatóan a Murán és a Lajtán is újabb védelmi fokozatot elérő vízállásra kell számítani.

Az ország másik felén is áradnak a folyók: a legalacsonyabb árvízvédelmi készültség van jelen a Hernád és a Sajó egyes szakaszain is.

Péntek délután az országban többfelé pattantak ki zivatarok. Először az Északi-középhegységben kísérte sokfelé dörgés-villámlás az intenzívebb záporcellákat, majd a középső országrészen egy keskeny, de igen hosszú, mintegy 100 km-es, észak-dél kiterjedésű zivatarlánc robogott végig – több helyen felhőszakadást okozva.

Így érkezett a zivatarlánc a Velencei-tóhoz 2014. május 16-án, pénteken 15 és 16 óra között. Az ICI Interaktív Meteorológia gárdonyi webkamerájának filmje.

Az ICI Interaktív Meteorológia bakonycsernyei állomásán mért csapadékmennyiség milliméterben 2014. május 16-án, pénteken. A délután a településen átvonuló zivatarláncból rövid idő leforgása alatt mintegy 15 mm-nyi csapadék esett. Ezen a napon egyébként összesen több, mint 40 mm eső hullott Bakonycsernyén!

Pénteken napközben nagy volt a hőmérséklet-különbség az ország nyugati és keleti széle között: míg nyugaton általában csak 9, 13 fok közé emelkedett a hőmérséklet a "legmelegebb" órákban, addig északkeleten 20 fok feletti hőmérsékletet is mértünk délután!

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai által 2014. május 16-án, pénteken mért legmagasabb hőmérsékleti értékek. Ágfalván, Sopron mellett mindössze 9, míg Mátészalkán 22 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Péntek reggelre a középső és keleti tájakon jelentősen mérséklődött a légmozgás, azonban nyugaton még mindig többfelé viharos széllökések kísérték az északi szelet.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai által mért széllökés értékek 2014. május 16-án 07:30 órakor. Nyugaton még viharos, 60 km/órát meghaladó lökések kísérték az erős alapszelet.


Csütörtök este negyed 12-ig (azaz 21:15 UTC-ig) helyenként több mint egy havi csapadék esett 24 óra alatt!

Az ICI Interaktív Meteorológia csapadéktérképe az Yvett ciklonból csütörtök estig lehullott csapadék mennyiségét mutatja, amiket országos mérőhálózatunk mért (mm).

Fonyódon orkán erejű szélvihar tombol csütörtök délelőtt.

Csütörtökön országos esővel indult a nap. A délelőtti órákban a nagy területű csapadék mellett északkeleten intenzív záporok is kialakultak. A hőmérséklet több fokkal elmarad a sok éves átlagtól, ráadásul a Dunántúlon fokozódik a helyzet. Ezekben a megyékben ugyanis viharos szél tombol, Fonyódon 102 km/h-ás széllökést regisztráltunk!

Az ICI széllökésmérései csütörtökön 11:50-kor

Szerdán még a délutáni órákban is csak 11 fokot mértünk Villányban, és az egész Dunántúlon szoktalanul hűvös idő uralkodott. Közben erős szél is tombolt, igen kellemetlen volt a szabadban tartózkodni - csütörtökön pedig tovább romlik a helyzet.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján készült hőmérséklet térkép a szerda délután 2 órás állapotot mutatja

 

Szerda délután a Balaton környékén folyamtosan erősödött a már egyébként is viharos szél: olyannyira, hogy Balatonfüreden már 84 km/órás legnagyobb széllökést is mértünk fél 5 körül!

Kora délután az előrejelzéseknek megfelelően egyre többfelé megerősödött az északnyugati, északi szél. Az ICI Interaktív Meteorológia mérőműszerei a Dunántúlon többfelé mértek viharos – azaz 60 km/órát meghaladó – széllökéseket.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai által mért széllökés értékek 2014. május 14-én 14:10 órakor. Fonyódon 70 km/órát meghaladó lökések is voltak szerda délután.

Az elmúlt napokban szeszélyes területi eloszlásban ugyan, de többfelé 40-50 milliméter eső áztatta a földeket felhőszakadásokból, zivatarokból. A szomszédos országokban hasonló időjárás uralkodott, emiatt sajnos a dunántúli folyók és patakok közül már több áradni kezdett, helyenként első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget is el kellett rendelni.

Kedden a Rábán Szentgotthárdnál elsőfokú, Körmendnél másodfokú készültséget léptettek életbe, a következő napokban várható rendkívüli esőzés hatására pedig tovább fog romlani a helyzet. Szombat estig további 50-60 milliméter eső várható az ország nagyobb részén, így az említett térségben is, olykor nagyon nagy intenzitás mellett. A lehulló csapadékot a folyómedrek és a talaj sem tudja kellőképpen elvezetni, a szakemberek harmadfokú árvíz- és belvízzvédelmi készültségre is felkészültek. Várhatóan a hétvégén már kritikus lesz a helyzet, és csak lassú javulásra van kilátás.

A környéken vízátfolyások is nehezítik a közlekedést, a várható viharos szél pedig tovább ront a körülményeken.

A legfrissebb előrejelzésekről naponta többször frissülő előrejelzési cikkünkben olvashat.

Az aktuális időjárás élettani hatásairól pedig a Meteo Klinika oldalán tájékozódhat. 

Már az elmúlt egy hét alatt 50-70 mm eső esett a nyugati határnál az ICI Interaktív Meteorológia országos mérőállomás-hálózatának mérései szerint. Az előrejelzések alapján 3 nap alatt még ugyanennyire számíthatunk.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat