2020. február 20.,

Mediterrán ciklon érkezik


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 11., péntek, 14:45

A délelőtti órákban délnyugat felől egy mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét, mely országos csapadékot okoz ma is és a következő napokban is.

Pár nappal ezelőtt Izland térségében keletkezett az az alacsony nyomású légköri képződmény, mely gyorsan dél, dlkelet felé mozogva szombaton jutott le a Földközi-tenger fölé. Ott megerősödik, a tengerfelszín felett pedig még több nedvesség kerül az áramlási rendszerébe, és egy mediterrán ciklonná alakul. Térségünkben szombaton még napos idő volt, de vasárnaptól már ez a légörvény fogja meghatározni térségünk időjárását.

A mediterrán ciklonok viselkedése és pályája jellemzően igen szeszélyes, így a pályáját számoló időjárási modellek sem képesek még kellő bizonyossággal meghatározni vonulásának pontos irányát. Az biztos, hogy vasárnap már megérkezik hazánk fölé délnyugat felől, várhatóan a déli órákban, és még hétfőn is ez fogja meghatározni időjárásunkat. Országos csapadékra számíthatunk, melynek mennyisége, területi eloszlása is kérdéses, legnagyobb bizonytalanság azonban a halmazállapotban van.

A jelenlegi számítások szerint az érkező csapadék a Dunántúlon havazással indul, de késő este délen néhol ónos esőbe válthat át. A térség nagy részén ugyanakkor hétfő reggelig a havazás lesz jellemző, majd a hét első napján az egész országra kiterjedve már sokfelé havas esőbe, néhol ónos esőbe, majd egyre inkább esőbe vált át. Legtovább északnyugaton hullhat szilárd csapadék, a havazást az esőtől elválasztó vonal helyzete pedig igencsak kérdéses. A jelenlegi számítások szerint nagyjából a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc vonaltól északnyugatra lehet a havazás, délkeletre pedig a folyékony halmazállapotú csapadék. A nagy bizonytalanság oka, hogy éppen hazánk felett húzódik majd a 850 hPa-on (tehát nagyjából a felhők magasságában tekintett) 0 fokos izoterma (az a "vonal", ami képzeletben a 0 fok hőmérsékletű pontokat köti össze). Az, hogy egy adott terület fölött havazás, vagy eső várható-e, attól függ, hogy a választóvonalnak a pozitív vagy a negatív oldalán terül el, vagyis, hogy olvadt, vagy szilárd formában lesznek-e a csapadékelemek. A köztes tájakon pedig vegyes halmazállapot, azaz szinte bármi előfordulhat.

A 0 fokos izoterma elhelyezkedése hétfőn délben a GFS modell vasárnap 00 UTC-s számításai alapján

A modellfutások alapján hétfőn a csapadék mellett enyhülés is látszik, a fagyos levegő a magasban kiszorulna egészen északnyugatra, így az ország nagyobb részén az idő előrehaladtával egyre inkább az eső lehet jellemző, inkább csak a Dunántúl északi és nyugati része, illetve az Északi-középhegység fehéredne ki tartósabban.

A pénteki előrejelzésekhez képest szombaton annyiban módosult a prognózis, hogy most egy napja még az országnak csak egy kis északnyugati, északi hányada volt esélyes végig hóra, míg most valamivel délebbre tolódott a halmazállapotot elválasztó vonal. Ráadásul több hullámban érkező csapadékra van kilátás, egyes Dunántúli területeken akár 40-50 cm friss hó is lehullhat szerdáig.

A 850 hPa hőmérsékleti eloszlása tehát bizonytalan, de ahogy közeledik az időpont, egyre inkább "letisztul" a kép, ezért érdemes folyamatosan nyomon követni a legfrissebb előrejelzéseket. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat