2018. július 22., Magdolna

Meddig tart még a hőség?


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 10., szerda, 12:45


Címkék: ,Már negyedik napja tart az idei év első komoly hőhulláma, sorra dőlnek meg a napi melegrekordok, de vajon hol a vége?

A csütörtöki az idei első komoly hőhullám negyedik napja, és ez a nap is rekorddal indított: a napi minimumhőmérséklet rekordja dőlt meg; Lágymányoson csupán 24,8 fokosra tudott lehűlni az éjszaka a levegő.

Emberpróbáló, trópusias éjszakákon vannak túl a fővárosiak, és már a kevésbé beépített településeken is 27 fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet, érvényben van tehát a másodfokú hőségriadó. Egyedül az Északi-középhegység néhány falvában süllyed elviselhető tartományba éjszakánként a hőmérséklet.

Már eddig is rekordokat döntött a hőhullám: kedden megdőlt a budapesti napi melegrekord: Újpesten 35,7 fokot mértek, ami 0,9 fokkal magasabb a korábbi, 1918-as csúcsnál, szerdán pedig két hőmérsékleti rekord is megdőlt: a napi minimumhőmérséklet rekordja 24,2°C-ra változott, ezt a Kab-hegyen mérték, és megdőlt az új országos napi hőmérsékleti rekord is: 37,3°C-ra, ezt a Bács-Kiskun megyei Kelebián mérték.

A mai nap is tartogatott még meglepetéseket: a hajnali minimum-rekord után a 37 fokos napi maximum rekord ugyan nem került megdöntésre, de "beállt": délután hajszálra pontosan ennyit mértek Újpesten, ezzel megdőlt a június 20-ra vonatkozó fővárosi csúcs is.

Pénteken a 23 fokos minimum és a szintén 37 fokos maximumrekordból az előbbinek van nagyobb esélye a váltásra, napközben már egy picivel hűvösebb levegő érkezik a térségbe. Ez azonban nem jelent nagymértékű enyhülést, aki tartósan 30 fok alatti értékeket szeretne látni a hőmérőjén, annak jövő hét elejéig várnia kell.

A hétvégén fülledtebbé válik a levegő, megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, és sajnos a pár fokos hőmérsékletcsökkenés mellett az érzett hőmérséklet nem nagyon fog változni a fülledt időben. Folytatódik tehát a megterhelő időszak, országos szintű, jelentős enyhülésre a jelenlegi számítások szerint csak jövő héttől van esély.

A vízpartokon elviselhető a kánikula, de inkább válasszuk a fürdőzéshez a késő délutáni órákat, óvjuk bőrünket a káros napsugárzástól! (Csejtei Nusi fotója)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat