2020. február 28., Ákos, Bátor

Markáns ciklon fejlődik Európa partjainál


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 22., szombat, 10:47

Az Atlanti-óceán felett, Ibéria közelében egy erőteljes ciklon fejlődik, amely a napokban szeles, csapadékos időt okoz Nyugat-Európában. A Kárpát-medencébe közben a nyarat hozza vissza.

Az alacsony nyomású képződményt a német meteorológiai szolgálat a Karin névre keresztelte, és ez jelenleg Ibériától nyugatra, a nyílt óceán felett örvénylik. A napokban északkeleti pályán haladva húzódik a kontinens fölé, majd megállapodik a Brit-szigetek térségében - a számítások szerint itt középponti légnyomása 975 hPa-ig süllyed. A ciklon várhatóan erős, viharos szeleket és kiadós csapadékot okoz majd Észak-Ibériában, Franciaországban, a Brit-szigeteken, illetve Belgium és Hollandia térségében.

Előbb a ciklon melegfrontja szállít afrikai eredetű meleg légtömegeket Nyugat-Európába, amelynek köszönhetően holnap Ibéria mellett Franciaországban is többfelé emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet.  Vasárnap este azonban már megérkezik a hidegfrontja is, amely erőteljes lehűlést és borús, csapadékos, szeles időt hoz.


A Karin ciklon és frontjainak várható helyzete vasárnap kora délután. (ICI Interaktív Meteorológia)

A ciklon a Kárpát-medence időjárást is befolyásolja, hiszen hatására a kontinens középső és keleti részei fölé is afrikai légtömeg húzódik a napokban, illetve kedden legyengült hidegfrontja is eléri térségünket, ami átmenetileg megtorpantja a felmelegedést. Ezt követően viszont tovább melegszik az idő, és szerdától már országszerte nyári hőmérsékletekre van kilátás. 30 fok feletti értékekre is számíthatunk.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat