2020. február 26., Géza

Már négyes erősségű a szezon utolsó hurrikánja


ICI Interaktív Zrt. - 2011. november 22., kedd, 09:23

Jó eséllyel a Kenneth lesz 2011 utolsó hurrikánja. A már négyes erősségű trópusi képződmény a nyílt óceán felett marad.

Még szombaton jelent meg az a trópusi viharobjektum a Csendes-óceán keleti medencéjében, amely szerda hajnalban már a Saffir-Simpson hurrikánskála szerinti negyedik fokozatot érte el. A Kenneth névre keresztelt hurrikánban az átlagos 230 km/órás középponti szeleket közel 280 km/órás maximális lökések kísérik. A Kenneth a közép-amerikai partoktól mintegy 20 km/órás sebességgel távolodik nyugat felé, és várhatóan a hét végén, a jövő hét elején disszipálódik a nyílt víz felett. Mivel hivatalosan november 30-án ér véget a hurrikánszezon, a Kenneth nagy valószínűséggel az utolsó hurrikán lesz idén.


A Kenneth hurrikán a NOAA GOES-W műholdjának vízgőztartományban készített, színezett felvételén
(kihullható vízmennyiség)
november 27-én 7:30 UTC-kor.

A Kenneth hurrikánról további műholdképeket ebben a cikkünkben találhat.

Decemberi trópusi képződmények

Noha a hivatalos szezon napokon belül véget, nem feltétlenül a Kenneth lesz 2011 utolsó trópusi képződménye. Trópusi viharok (szezonon kívül) ugyanis olykor még december második felében is keletkeznek, ahogy arra 2010-ben is volt példa. Tavaly a Csendes-óceán keleti medencéjében az utolsó képződmény, az Omeka december 18-án jelent meg Hawaii térségében, majd 20-án átlépte a dátumválasztó vonalat, és 22-én disszipálódott a nyugati medencében. Ezzel az Omeka lett minden idők legkésőbb kialakult trópusi vihara a Kelet-Csendes-óceánon.

Az Atlanti-óceánon pedig ennél későbbi dátumokra is volt példa. 2005-ben december 29-én jelent meg a Zeta nevű trópusi vihar, amely 2006. január 6-áig fennmaradt - szárazföldet nem érintett. Hasonló helyzet állt elő 1954-55-ben, amikor szilveszter előestéjén a Virgin-szigetektől északra alakult ki az Alice ciklon, amely később hurrikánná (!) erősödött, és szintén a következő év január 6-án esett szét. Az Alice a Kis-Antillákat érintette.

A 2011-es mérleg

Az atlanti térségben 2011-ben (eddig) 10 trópusi vihar (plusz 1 trópusi depresszió) és 7 hurrikán alakult ki, míg a Csendes-óceán keleti medencéjében 1 trópusi vihar (plusz két depresszió) és a Kenneth-tel együtt 10 hurrikán képződött. A legerősebb atlanti hurrikán az Ophelia volt, amely elérte a négyes fokozatot, és érintette a Leeward-szigeteket, a Bermudákat és Újfundlandot. Szintén négyes fokozatot ért el a Kelet-Csendes-óceán legerősebb képződménye, a Dora, amely a közép-amerikai partok mentén haladt el Nicaraguától a Kaliforniai-félszigetig.

Ugyanebben az idényben a Csendes-óceán másik felében jóval aktívabbnak bizonyult a szezon: az összesen 67 trópusi objektum közül 20 erősödött trópusi viharrá és 12 tájfunná. A legerősebb a májusban kialakult Songda tájfun volt, amely elérte az ötös erősséget, és a Fülöp-szigeteken és Japánban pusztított.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat