2018. július 22., Magdolna

Már most rekord magas a vízállás a Dunán


ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 24., hétfő, 12:47

Már pénteken délelőtt rekord magasan állt a Duna a folyó magyarországi felső és fővárosi szakaszán is, és további emelkedés várható Este 7 óra előtt biztonsági okokból elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

Pozsonynál péntekre virradó éjjel tetőzött a Duna történelmi szinten, 1032 cm-en, ami csaknem fél méterrel haladta meg az eddigi csúcsot. Azóta ott apad a folyó, lassan csökken a vízszint, de Magyarországon még csak most következik a neheze. A Duna hazánkban a felső és a fővárosi szakaszokon is árad, és már szinte mindenhol túllépte az eddig érvényben lévő rekord vízállást.

A délelőtt 11 órás adatok szerint Nagybajcsnál már 895 cm, Komáromnál 807 cm, Budapesten pedig 795 cm vízszintet mértek, reggel óta átlagosan 10 centivel emelkedett a vízállás. Az áradás tovább folytatódik, a Szigetközben szombatra, a fővárosban hétfőre várják a tetőzést a szakemberek. A védekezés folyamatos, több ezren dolgoznak a gátakon éjjel-nappal, fáradtságot nem kímélve. Este 7 óra előtt a miniszterelnök biztonsági okokból elrendelte Győrújfalu kitelepítését.

A Kárpát-medencén kívül Európa más részein is gondokat okoznak a medrükből kilépő folyók. Németországban az Elba jelenti most a legnagyobb veszélyt, a keleti országrészben több helyen gátszakadás is fenyeget. 

Csehországban sem csökken a veszély: az ottani meteorológiai intézet munkatársai az ország számos régiójában a jövő héten további intenzív esőzésekre számítanak, ezért folyamatosan fenn kell tartani a készültséget annak ellenére is, hogy jelentősen apadt a folyók vízszintje. Csehországban már tíz halálos áldozatot követelt az ítéletidő, és 20 ezer embert kellett kitelepíteni.

Magyarországon a hétvégén szerencsés változás áll be az időjárásban: éppen a tetőzés idejére fordul szárazabbra az idő, anticiklon épül ki térségünk felett. Szombaton és vasárnap is lehetnek ugyan helyi záporok, néhol zivatarok, de már jóval kevesebb helyen, mint a héten eddig jellemző volt, Kis körzetekben rövid idő alatt ugyan lehullhat nagyobb csapadék, de ez az áradásra nem lesz hatással.

A megáradt Mosoni-Duna Győrben június 6-án este

(fotó: MTI)

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat