2020. január 21., Ágnes

Már megint a hétvégén lesz a legrosszabb az idő


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:17

Pénteken dél, délkelet felől egy mediterrán ciklon felhő- és csapadéksávja érkezik a Kárpát-medencébe: a jövő hét elejéig tartósan borult, csapadékos idő várható, sőt, a fokozatos lehűlés hatására vasárnapra az eső mindenhol havazásba vált át. Nyugaton ráadásul napokig viharos szélre is készülni kell.

Január negyedik hétvégéjén is országszerte nagyon kellemetlen időre van kilátás. Pénteken, azaz 23-án a délelőtti órákban dél, délkelet felől egy mediterrán ciklon felhő- és csapadéksávja érkezik a Kárpát-medencébe: a jövő hét elejéig szinte az egész országban tartósan borult, csapadékos idő várható, sőt, a fokozatos lehűlés hatására vasárnapra az eső mindenhol havazásba vált át. Főleg pénteken és szombaton, a nap első felében a középső országrészben és a Dunántúl déli felén kiadós, jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Nyugaton – és eleinte északkeleten is – ráadásul napokig viharos szélre is készülni kell. A mediterrán ciklon csak 26-án, hétfőn hagyja el térségünket.

A következő 3-4 nap "természetesen" élettanilag is rendkívül megterhelő lesz: a hazánk humánmeteorológiai helyzetét (is) meghatározó ciklon hatására tehát napokon át tartós kettősfronti hatás érvényesül. Ez a hideg- és melegfrontokra érzékenyek mellett az egészséges emberek szervezetét is extrém módon igénybe vesz, kifárasztja. Sokaknál jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás, migrén, a Dunántúlon ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk a megszokottnál. A fárasztó időben – az alvászavarok és a fáradékonyság hatására csökken a munkavégző képesség, az utakon a fáradt, figyelmetlen sofőrök és a tompa reflexek is növelik – a nedves, csúszós utak és az erős, viharos oldalszél miatt amúgy is igen magas! – balesetveszélyt.

A következő napokban érdemes magas magnézium-, illetve kalciumtartalmú ételeket fogyasztania: a hal, a burgonya és a brokkoli mellett olajos magvakat is ajánlott ennie, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárukat.

Emellett az idősebbek és a keringési rendszer betegségeiben szenvedők számára is komoly veszélyeket rejt ez a humánmeteorológiai helyzet: a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett ilyenkor ugyanis légszomj, sőt, akár rosszullét is sokkal könnyebben jelentkezhet – az érintettek kerüljék ezekben a napokban a megterhelést és pihenjenek minél többet!

A légkör és az emberi szervezet kapcsolatáról bővebben a Meteo Klinika honlapján olvashat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat