2020. február 24., Szökőnap

Már közel két hete tombol erdőtűz Arizonában


ICI Interaktív Zrt. - 2011. június 10., péntek, 09:46


Címkék: , ,Már 13. napja emésztik a lángok Arizona államot, több ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására.

Az USA délnyugati részén fekvő Arizona állam keleti felén már 13. napja nem sikerül megfékezni azt az erdőtüzet, amelyet feltehetően egy őrizetlenül hagyott tábortűz válthatott ki még május 29-én a White Mountains területén. A tűz elért több védett területet, pl. az Apache-Sitgreaves Nemzeti Erdőt is. A tűzzel szemben először csütörtökön sikerült némi eredményt elérniük a tűzoltóknak.


(forrás: AP)

Több százezer ember kényszerült hátrahagyni otthonát, de haláleset vagy komolyabb sérülés eddig nem történt. A tűz a lakóházak mellett már az elektromos hálózatokat is veszélyezteti, ami miatt százezrek maradhatnak áram nélkül, nemcsak Arizonában, de Texas és Új-Mexikó államokban is.

A mintegy 3000 tűzoltó munkáját nagyban megnehezítette az erős, időnként 100 km/órás lökésekkel kísért nyugatias szél, ami újra és újra felélesztette a lángokat, ráadásul hatására a kiszáradt talajon naponta 8-12 km-rel tört előre az erdőtűz. Pénteken azonban a légmozgás gyengülésére számítanak, ami segítheti a tűz megfékezését, feltartóztatását.


(forrás: framework.latimes.com)

A hatalmas füstoszlopok több más államban, a szomszédos Új Mexikóban és Coloradóban, és a távolabb eső Wyomingban, Kansasban, Nebraskában és Iowában is láthatóak. Ezekben az államokban a füst és a koromszemcsék miatti egészségügyi veszélyekre, pl. nehézlégzésre vagy allergiás, asztmás rohamokra figyelmeztették a lakosságot.

Már közel 160 ezer hektár erdőterületet emésztettek fel a lángok, ráadásul időközben egy második erdőtűz is kipattant az állam délkeleti részén, ezt azonban félig már sikerült megállítani.

A mostani erdőtűz az állam történetének második legnagyobb ilyen jellegű természeti csapása. 2002-ben mintegy 190 ezer hektár földterület égett le Arizona középső részein.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat