2018. július 22., Magdolna

Már félhavi csapadék hullott


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 23., szombat, 13:57

Rövid időn belül többfelé hullott mintegy félhavi csapadék részben hó, részben eső formájában. Utánpótlás még bőven van, a talaj felső rétegei szinte mindenhol telítettek.

Csütörtök délután óta ciklonok szállítják több hullámban a nedves légtömegeket a Földközi-tenger felől, jelentős csapadékkal áztatva a Kárpát-medencét. Pénteken az ország nagy részén tartósan havazott, ami a Dunántúlon szombat délelőtt is kitartott. A mintegy másfél nap alatt átmenetileg többfelé összegyűlt 5-10 centi, a Dunántúlon 15-20, néhol azt meghaladó hó. Az Alpokalján már most több helyen mintegy félhavi csapadék (15-16 mm) hullott hó formájában, ami rövidesen rohamos olvadásnak indul.

 

Németh Ferenc Kaposvár környéki olvasónk jelentése szerint a térségben mintegy 10-15 centi hó hullott
- ez azonban az enyhülés és az eső hatására gyorsan olvad

 

Az ország más részein is többfelé hullott azonban már kiadós csapadék, ahol a havazás időközben esőre váltott. A főváros térségében pl. szintén mintegy félhavi csapadékot (11-14 mm-t) mértek az ICI Interaktív Meteorológia kihelyezett mérőállomásai az elmúlt másfél nap alatt, és még bőven van utánpótlás.

A következő csapadékhullám este érkezik délnyugat felől, és ebből már a Dunántúlon is eső várható, csak a nyugati határszélen fordulhat elő néhol ónos eső, esetleg hószállingózás. Ebből területi átlagban a Dunántúlon mintegy 5-10 mm, a keleti megyékben 3-8 mm, a középső országrészben és az Északi-középhegységben pedig akár 20-30 mm eső is eshet vasárnap éjfélig (és a még jelenleg északkelet felé haladó csapadékzónából is lehullhat estig helyenként 3-6 mm a térségben).

A talaj felső rétegei az ország nagy részén már telítődtek, így a beszivárgás, vízelvezetés nehézkessé válhat, ezért nem kizárt, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága növekedjen a napokban. Jelenleg 4700 hektár áll belvíz alatt országosan, összesen 7 megyében. Másodfokú védelmi készültség van érvényben Szabolcs-Szatmár megyében Felsőszabolcsnál és Borsodban a Tiszakarád-ricsei szakaszon.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat