2020. február 24., Szökőnap

Már az Alpokban is nehézkes a hűsölés


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 19., hétfő, 12:47

Az alpesi tájakról sokaknak mindeddig a hűsölés jutott eszébe így augusztus elején, most viszont az ott élők is hőségtől szenvednek.

Közép-Európa és Nyugat-Európa keleti része a leginkább érintett abban a hőhullámban, ami jelenleg hazánk időjárását is alakítja. Az Afrika felől érkező forró légtömegek hatására nem ritka a 33, 36 fokos délutáni hőmérséklet a térségben, de ez talán nem annyira meglepő augusztus elején.

Az azonban mindenképpen szokatlan, hogy az Alpok egyes magas hegycsúcsain milyen erős a felmelegedés. Az 1203 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Krimml településen pénteken 31,2 fokos maximumot mértek, míg 1153 méteren, Mariapfarron 32,1 fokkal tetőzött a hőmérséklet. 1500 m-es magasságban 27, 28, míg 2000 m-en 25 fokos csúcsértéket jelentettek az osztrák meteorológusok.

Minden valószínűség szerint most nem zöldellnek így az alpesi tájak Ausztriában, a rekkenő hőséghez ugyanis szárazság is társul

A legmelegebb egyébként a karintiai Dellach Im Drautalban volt tegnap a nyugati szomszédunknál: 38,1 fokot mértek, ráadásul csaknem 650 m-es magasságban! 

Nagyon friss, szombat esti hír, hogy az említett Dellach Im Drautal 39,9 fokkal ma megdöntötte az abszolút osztrák rekordot, azaz a hivatalos mérések kezdete óta eddig még soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet Ausztriában!

Hazánkban az elmúlt napokban jellemzően a Dunántúlon vannak a legforróbb települések: az ICI Interaktív Meteorológia pénteken 35,6 fokkal a Sopron közelében, a nyugati határ mellett fekvő Ágfalván regisztrálta a legmelegebbet, a kis településen pedig még este fél 10-kor is 30 fok volt. Szombaton is itt mértük a legmagasabb hőmérsékletet, délután kereken 38 fokig tornázta fel magát a hőmérséklet!

Izzott a levegő péntek délután Ágfalván: az ICI Interaktív Meteorológia számos kihelyezett állomása közül itt mérte a legmelegebbet: 35,6 fokon tetőzött a hőmérséklet

(a mérőállomás kameraképe)

A hőhullám egészen a jövő hét péntekig folytatódni fog.


 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat