2020. február 26., Géza

Már áldozatokat is követelt Japánban a tájfun


ICI Interaktív Zrt. - 2011. szeptember 20., kedd, 09:06

Szerdán ért partot Japánban a Roke tájfun, amely az első jelentések szerint már áldozatokkal is járt. Több mint egymillió embert kellett kitelepíteni.

1,2 millió embert kellett kitelepíteni Japánban a Roke tájfun várható pusztításai miatt. A tájfun szerdán ért partot Tokiótól 210 km-re délnyugatra. Az első jelentések szerint már négy halálos áldozata van a szélrohamokkal és árvizekkel tarkított ítéletidőnek.

A partok közelében a megemelkedett tengerszint, a szárazföld belsejében pedig a heves áradások okoznak katasztrófa helyzetet. Sikoku főszigeten kedden helyenként egy nap alatt több mint 450 mm csapadék lehullott (Magyarországon átlagosan 9 hónap alatt esik ilyen mennyiségű eső), szerdán pedig Honsú főszigeten, többek között Tokió környékén van hatalmas esőzés, és itt az áradások zöme sajnos még hátravan.

A Roke a Csendes-óceán északi medencéjében jelent meg még szeptember 12-én, de sokáig csupán trópusi viharként örvénylett az óceán fölött. Hétfőn azonban rendkívül gyorsan erősödött, és kedd hajnalban már átlépte a Saffir-Simpson skála szerinti hármas tájfun fokozatot - ilyen erős trópusi ciklonokban az átlagszelek 178-209 km/óra között alakulnak. A tájfunban a mérések szerint a maximális széllökések meghaladták a 210-230 km/órát, középpontjában a légnyomás pedig 950 hPa körül alakul.


A Roke tájfun a műholdképen a partot érés előtti napon (JWTC)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat