2018. szeptember 24., Gellért

Magassági "hidegcsepp" okoz esőt északkeleten


ICI Interaktív Zrt. - 2013. május 28., kedd, 11:21

Északkeleten sokfelé folyamatos, tartós eső áztatja a földeket, és csak alig mutatnak 10 fok felett a hőmérők.

A naposabb és száraz nyugati országrésszel szemben északkeleten egész nap erősen felhős, csapadékos, és kellemetlenül hűvös az idő. A tartós eső okozója egy magassági hideg légörvény, úgynevezett "hidegcsepp", ami a magaslégkörben lévő, környezeténél jóval hidegebb és nedvesebb területet jelöli. A műholdképen szinte egy "mini ciklon"-ként jelenik meg a ciklonálisan örvénylő felhőkarjainak köszönhetően. Mivel a felhőzet meggátolja, hogy a napfény lejusson a felszínre, ezért annak melegítő hatása sem tud érvényesülni, és reggel óta a térségben szinte alig emelkedett pár fokot a hőmérséklet. 

A magassági hideg légörvény az 500 hPa-os nyomási szinten (GFS modell, wetter3.de) és a látható tartományban készült műholdképen (sat24) is kirajzolódik

Amíg az örvény itt kavarog felettünk, további csendes, de tartós esőt ad. Éjszaka óta Aggteleken már 22 mm-t, vagyis kiadós (csaknem egyhavi) mennyiséget mért az ICI Interaktív Meteorológia kihelyezett műszere, és még további, ám már jóval kevesebb csapadék várható. Még szerdán is számíthatunk esőre, de akkor már csak a nap első felében, és inkább a keleti határ mentén.

Amíg a Sopronhoz közeli Ágfalván (balra) kedd délután hétágra sütött a nap, addig Aggteleken (jobbra) egész nap szomorkás, hűvö idő volt

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképei kedden délután 2 óra körül

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat