2018. szeptember 23., Tekla

Madáretetés az őszi-téli időszakban


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 21., szerda, 15:32

A legtöbb költöző madarunk már elrepült a melegebb tájakra, azonban vannak olyan fajok, amik nálunk vészelik át a hidegebb hónapokat is.

Hacsak nincs több fokkal az ilyenkor szokásos átlag felett a havi középhőmérséklet, akkor novemberre már a legtöbb, a Kárpát-medencében fészkelő költöző madár elhagyja térségünket, és melegebb idő reményében délre repül, hogy ott vészelje át a fagyokat, a hideg időjárást. Akadnak azonban fajok, melyek a téli időszakban is nálunk maradnak, és itt próbálják kihúzni a telet. Élelmet, magvakat, rovarokat keresnek, de az ember is segíthet nekik azzal, hogy madáretetőkben élelmet helyez ki számukra.

Egy időjárási szempontból átlagosnak mondható évben november második felétől (amikor már gyakoriakká válnak a fagyok) célszerű elkezdeni az etetést. Legtöbbször cinkét, verebet, rigóféléket találunk az etetőházakban, de a pintyek, a meggyvágó és a tengelic is viszonylag gyakori vendég. 

Ha a kihelyezett madáretetőben folyamatosan napraforgómagot találnak a madarak, könnyen "odaszoknak" a helyre, rendszeresen visszajárnak, sőt, egyre több madarat csábíthatunk a kertünkbe. A magokat reggel vagy délután szórjuk ki, és eleinte csak keveset, majd a egyre többet-többet, ahogy a minket látogató vendégek száma is növekszik. A fekete rigó és a vörösbegy szereti a főtt sárgarépát, krumplit, a pintyfélék pedig a kölesnek és a búzának is örülnek. A cinkéket ezen kívül könnyen visszacsábíthatjuk szalonnabőrrel és dióbéllel. A sózott szalonnát és a kenyérbelet azonban inkább ne adjuk oda nekik, betegséget kaphatnak tőlük. Arra is figyeljünk, hogy a madarak könnyen "elkényelmesednek", kis kedvenceink leszoknak arról, hogy önmaguk keressenek élelmet, így azzal teszünk jót, ha egészen tél végéig folytatjuk az etetést.

Ha lelkiismeretesen végezzük a madáretetést, és folyamatosan gondoskodunk arról, hogy elég élelem legyen előttük, akkor heteken keresztül gyönyörködhetünk a szép madarak látványában.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat