2020. január 26., Vanda

Luca-napi ruca-jóslat és más néphagyományok


ICI Interaktív Zrt. - 2016. december 13., kedd, 11:49

Luca napjához sokféle népszokás, népi hiedelem kapcsolódik, de ami ilyenkor decemberben a legfontosabb, karácsonyi időjárás jósló megfigyelések is. Vajon Szent Luca szerint fehér lesz idén az ünnep? Vagy inkább fekete? Cikkünkből most megtudhatja!

Lassan itt a karácsony, s ahogy novemberben, úgy december hónapban is akad olyan jeles nap, amelynek időjárásából a népi megfigyelések szerint következtetni lehet az ünnep „színére". Ez pedig nem más, mint december 13-a, azaz Luca neve napja.

A legenda szerint egy gazdag szicíliai csalás tagjaként nőtt fel, de fiatalon áttért a keresztény hitre, és hogy tisztaságát megőrizze mártírhalált halt. A magyar néphit kétféle Lucát tartott számon: volt egy jóságost és egy boszorkányos is.

Ez onnan eredhet, hogy a Gergely naptár bevezetése előtt ez a nap egyben a téli napforduló kezdetét is jelentette, amely a népi felfogás szerint nem csak a jövő év reményeit, de annak gondjait is magában hordozta. Ráadásul ilyenkor (voltak) leghosszabbak az éjszakák: vagyis a gonoszoknak sok idejük volt, hogy megronthassák az emberek életét, másrészt viszont ilyenkor leleplezni is könnyebb volt őket.

Erre szolgált a Luca-naptól karácsonyig elkészítendő háromlábú Luca-szék is, amelyre az ünnepi misén felállva az illető felismerhette a boszorkányokat, mivel azok szarvat viseltek ezen a napon.

December 13-ához számos népszokás és hiedelem tartozik. Többek között tilos volt ilyenkor fonni, szőni, mosni, vagy kenyeret sütni.  Ezen kívül a lányok szintén ezen a napon tudhatták meg, hogy jövőre bekötik-e a fejüket, és hogy ki is lesz az ő a jövendőbelijük. A déli megyékben Luca estéjén lemetszenek egy meggyfaágat, meleg helyen vízben tartják, és ha karácsonyra kizöldül a lány a következő esztendőben férjhez megy.

Ezen kívül a néphagyomány szerint többféle időjárásjósló praktika is kapcsolódik ehhez a jeles naphoz. Az egyik, a székelyek körében népszerű hagymakalendárium, amelyhez leszedik a hagyma felső 12 rétegét, majd ezeket besózzák. Egy-egy levél az év egy-egy bizonyos hónapját jelöli, és attól függően, hogy melyik mennyire nedvesedett át tudnak következtetni, hogy a következő évben mennyire csapadékos, vagy éppen száraz lesz az adott hónap.

A másik közismert „évjósló" népszokás a Luca-naptár volt, amikor a szent neve napjának és a karácsony között eltelt 12 nap időjárásának megfigyelésével következtettek a következő év tizenkét hónapjának alakulására. Azaz december 13-a a januárt, december 14-e a februárt, december 15-e pedig a márciust jelképezte, és a többi. Ebben az esetben, ha az adott napon esik az eső, akkor csapadékos, ha nem akkor száraz lesz a szóban forgó hónap.

Létezik továbbá egy kedves Luca-napi mondóka is, miszerint: "ha Luca napján fürdik a ruca, akkor karácsonykor is sár lesz". Ez alapján az ország keleti felén élők bízhatnak a fehér karácsonyban, mivel ott várhatóan napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, míg máshol Luca sajnos még mindig arra lát nagyobb esélyt, hogy bizony ismét „fekete", azaz, sáros és havat nélkülöző lesz az ünnep.

Azonban messze még a karácsony, addig még sok minden változhat, mindenesetre a mostani előrejelzések ugyanezt a változékonyságot vetítik előre, mint a népi jóslat: karácsony tájékán nem csak hó, de eső is kialakulására is van esély!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat