2018. augusztus 17., Jácint

Luca-napi jóslatok


ICI Interaktív Zrt. - 2015. december 12., szombat, 13:18

Ahogy közeledik a karácsony, mindenki arra kíváncsi, hogy fehér lesz-e az ünnep, és mire számíthatunk a jövő évben. Nos?

Őseinket is nagyon érdekelte a jövő, főként a következő év időjárása, mert ettől függött a termés és egyben az emberek anyagi jóléte. Emiatt alakult ki sok-sok évvel ezelőtt a Luca-naphoz kapcsolódó időjóslás.

December 13-án Szent Lucára emlékezünk, aki Szicíliában egy jómódú család sarjaként látta meg a napvilágot, később keresztény hitre tért, majd mártírhalált halt hitéért.

Luca napjához számtalan népszokás kötődik, ilyen a lucapogácsa, a lucaszék, vagy a különféle házasságkerítő szokások. Rengeteg tiltás is kapcsolódik ehhez a naphoz: régen Luca napján tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert a hiedelmek szerint az ekkor kölcsönkért dolgok a boszorkányok kezére kerülhetnek.

A népszokások szerint a székelyek Luca napján a hagyma rétegekből jósolják meg a következő év időjárását. Lefejtik a hagyma felső 12 rétegét, amit az év egy-egy hónapjának feleltetnek meg, és sorban mindegyikbe egy kis sót szórnak. Amelyik rétegen megolvad a só, az a hónap esős lesz, míg a többi száraz marad.

Egy másik népszokás szerint a Luca-nap és a karácsony közötti 12 napból lehet is következtetni az új év időjárására (Luca-naptár). Az egyes napok egy-egy hónapot jelölnek, tehát december 13-a a január, december 14-e a február, és így tovább. Ha esik az eső, akkor csapadékos lesz, ha nem hullik csapadék, akkor száraz marad az adott hónap is.  

Közismert a mondóka: "ha Luca napján fürdik a ruca, akkor karácsonykor is sár lesz". Nos, ezek alapján 2015-ben "fekete", sáros lesz a karácsony, hiszen viszonylag enyhe időben telik december 13-a.

A végszó azonban úgyis az időjárásé, mindenesetre a jelenlegi előrejelzések alátámasztják a néphagyományt: karácsonyig nem látszik jelentős téli fordulat!

Naponta frissülő előrejelzésünket itt találják, az aktuális fronthelyzet pedig itt olvasható!

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat