2019. szeptember 16., Edit

Los páramos, a természetes árvízvédelmi rendszer


ICI Interaktív Zrt. - 2019. február 11., hétfő, 10:24

A nagy tengerszint feletti magasságokban a természetes árvízvédelmi művek szabályozzák a kolumbiai városokban élők millióinak vízellátását.

Kolumbia fővárosa 2 640 m magasan fekszik a kolumbiai Andokban, és több mint 7 millió ember lakja Bogotá csendes, gyakran ködbe burkolózó világát.

 

Forrás: http://www.scientificamerican.com

Kolumbia az egyik legcsapadékosabb ország a Földön, és ez ad otthont a világ egyik legösszetettebb ökoszisztémájának az Andok fennsíkján, a „los páramos"-nak, amelyet a nagyon nedves élőhelyek közé sorolunk.

A „los páramos" egy, az alpesi szigetvilágra hasonlító ökoszisztéma, amely képes nagy mennyiségű csapadékot felvenni és magában tartani, emiatt tekinthető a térség természetes árvízvédelmi rendszerének. Rendkívül fontos szerepet játszik a terület vízháztartásának szabályozásában, és ez által a kolumbiai nagyvárosok ivóvízellátásában és árvízvédelmében egyaránt, elsősorban Bogotá és Medellín esetén.

 

Forrás: http://www.nevados.org

A természetes növényzet pusztulásához hozzájárul az emberi tényezőn kívül az éghajlatváltozás is. Ez utóbbi különösen veszélyes, mert ha a globális hőmérséklet emelkedése a 21. században tovább folytatódik, az a kutatók szerint visszavonhatatlan változást okoz a „los páramos" ökológiai egyensúlyában.


Egy időben a La Niña jelenséget okolták az áradások miatt, ami jelentős anyagi kár mellett több száz halálos áldozatot követelt az elmúlt években, de a tudósok szerint az éghajlat változása is jelentős szerepet játszik ebben a folyamatban.


Az éghajlatváltozásnak az áradások természetes szabályzórendszerre gyakorolt hatása arra hívja fel figyelmünket, hogy próbáljuk meg csökkenteni hozzájárulásunkat a klímaváltozáshoz, és ne legyünk közömbösek a klímaváltozáshoz kötődő folyamatok iránt.A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat