2018. július 22., Magdolna

Lehűlés követte a szombati hidegfrontot


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 7., szerda, 13:53

Hidegfront érte el térségünket szombaton a kora délutáni órákban. Vasárnap reggelre már országszerte többfelé erős volt a szél, Fonyódon többször voltak viharos széllökések. A frontvonal mögött rögtön kisütött a nap.

Vasárnap délutánra a hidegfront csapadéksávja délnyugat-északkelet irányban két részre osztja az országot. A front előtt továbbra is erősen felhős, borult idő van sokfelé esővel, míg a front mögött már kisütött a nap. A hőmérséklet általábn 10 fok körül van, a napsütés hatására az északi, északnyugati megyékben pár fokkal melegebb levegőre lehet számítani.

A front mögött már süt a nap

 

Vasárnap reggelre országszerte több helyen megerősödött a légmozgás. Fonyódi állmásunkon hosszú órákon keresztül erős alapáramlás mellett nem ritkán 70-80 km/h sebességű széllökések voltak. Ennek megfelelően hidegebb levegő érkezik északi irányból, a reggeli órákban nem akadt olyan állomás, ahol 10 fok felett lett volna a hőmérséklet.

Az ICI szélmérései vasárnap 7:00-kor

 

Hőmérséklet-mérések vasárnap 7:00-kor

 

A szombati időjárást nem csak a napok óta megszokott záporok, zivatarok alakították, hanem a hidegfront felhőzete és annak csapadéksávja is. Törökszentmiklósi állomásunkon egy órán belül 25 mm csapadék esett, ez gyakorlatilag majdnem egy havi csapadékösszeg. Gyöngyösön "csak" 16 mm esett, ez sem mindennapos csapadék egy órán belül. Fontos megjegyezni, hogy a törökszentmiklósi mennyiség egy korábbi zivatarcellából, illetve a rögtön utána érkező frontális csapadékzónából származik. 

Az ICI csapadékmérései szombaton 15:31 és 16:30 között

 

Szombat délután megérkezett a napok óta előrejelzett hidegfront térségünkbe. Alábbi képeinken jól látható, hogy a front nem csak erős széllel párosul. Az északias áramlással több fokkal hidegebb levegő áramlik térségünkbe. Ennek komoly humánmeteorológiai hatásai lehetnek, tájékozódjon bővebben a Meteoklinika honlapján!

Az ICI Interaktív Meteorológia hőtérképe 14:25-kor - a Dunántúliak már érzékelik a változást

Az ICI Interaktív Meteorológia széltérképe 14:25-kor - A Dunától nyugatra már erős széllel érkezik a hidegebb levegő
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat