2018. szeptember 21., Máté

Legalább 100 halálos áldozata van az indiai hőségnek


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 25., csütörtök, 15:31

Indiában a monszun késése miatt, a június végi időjáráshoz képest szokatlanul meleg és száraz az idő.

A kontinensnyi méretű ország számos államában mérnek 40 fok feletti hőmérsékleteket, a hivatalos előrejelzésekben pedig a korábban valószínűsített átlagos monszun tevékenységet, átlagosnál gyengébb minősítésűre rontották. A Nepállal határos észak-indiai Bihar államban például, a meteorológusok szerint a monszun három hete késik, és a sokéves átlaghoz képest 90 %-kal kevesebb csapadék hullott júniusban. A hőhullám az egész országot sújtja, és szinte sehol sem hullott elegendő csapadék. Indiában az esős évszak júniustól szeptemberig tart.

A monszun kulcsfontosságú a dél-ázsiai ország számára, hisz az indiai népesség 70 %-a él a mezőgazdaságból és a kisbirtokos gazdaságok adják az indiai GDP egyhatodát.

A hőhullám elsősorban a kelet-indiai Orissa államban szedi áldozatait, ahol eddig a hivatalos források szerint 58 ember halt meg a hőség következtében. Nem hivatalos adatok szerint viszont a halálos áldozatok száma csak Orissa államban elérheti a 200-at. A Kolkatától (korábban Kalkutta) délre elterülő állam több városában mértek 44 fokos hőmérsékleteket.

 

Az indiai helyi lapok szerint a 28 állam közül legalább nyolcban esett 60-90 %-kal kevesebb csapadék júniusban, mint a megszokott. Tőzsdei elemzők szerint a monszun késése az indiai gazdasági növekedésre is hatással lehet. A Reuters által megszólaltatott elemző szerint a júniusi időjárás, akár 1-1,5 százalékponttal is visszavetheti az indiai GDP-t. Gazdasági szakemberek egyetértenek abban, hogy a szokatlan időjárás tovább növelheti az országon belüli feszültségeket, melyek már most is jelentősek a magas élelmiszerárak miatt.

Helyi politikusok számos államban alkalmaznak sámánokat, hogy esőért imádkozzanak - adta hírül a BBC.

Olvassa el további Időhíreinket is. Kattintson ide!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat