2018. szeptember 18., Diána

Lecsapott az első tornádó az USA-ban


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 11., szerda, 11:44

A hét elején félelmetes vihar söpört át Texas állam délkeleti részén, amelyekben villámok, orkánszelek, jégesők és tornádók is kialakultak.

2012 első hivatalosan is megerősített (amerikai) tornádója Texasban csapott le január 9-én. A Houston környéki tornádó az ötfokozatú, korrigált Fujita-skála (EF) szerint az egyes (mérsékelt) erősséget érte el. Egy ilyen erejű tornádóban a szélsebesség mintegy 140-180 km/óra között alakul, ami háztetőket szakíthat le, ablakokat törhet be, de a mobil házakat fel is boríthatja.

A Houstontól délre, a Mexikói-öböl mentén található Galveston közelében két másik forgószélről is érkezett jelentés, és nyomok utalnak további tornádók esetleges kialakulására is.

A tornádókat okozó heves zivatarokat Texas állam délkeleti részén a bejelentések szerint pingpong labda nagyságú jégszemek és orkán erejű (120 km/óra feletti) szelek is kísérték.

Videófelvétel a félelmetes houstoni viharról egy helyi lakos szemszögéből (youtube):

Texasban általában tavasszal indul be a tornádószezon, ami kora őszig tart, de kedvező feltételek mellett gyakorlatilag bármikor kialakulhatnak forgószelek, így a januári tornádók sem számítanak példa nélkülinek. Nem is kell messzire mennünk, hiszen épp 2011 első óráiban került sor egy heves tornádókitörésre Indiana és Mississippi államok között, amely során egy EF-3-as (kb. 220-265 km/óra) forgószél két emberéletet követelt.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat