2019. augusztus 21., Sámuel

Látványos felvétel a Hudson-öbölről


ICI Interaktív Zrt. - 2011. november 22., kedd, 12:21

A NASA Terra műholdja látványos felvételt készített a Hudson-öböl felett kialakult felhőutakról.

A Terra műhold november 20-án készítette az alábbi felvételt a Hudson-öböl térségéről. A műholdképen a felhők sorba rendeződtek, a felhőutak északnyugat-délkelet irányban szelik át az öblöt.

A képre kattintva nagyíthat a felvételen. (rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)

Felhőutak akkor tudnak kialakulni, amikor a meleg vízfelszín fölé hidegebb levegő áramlik, e fölött pedig ismét egy nála melegebb légréteg helyezkedik el, vagyis inverzió zárja le. A melegebb vízfelszín felől konvekció révén, termikek formájában hő és nedvesség szállítódik a fölötte elhelyezkedő hidegebb légtömeg felé. A felszálló légbuborékok azonban az inverziós rétegen nem tudnak áthatolni, az állandó erősséggel fújó szél pedig arrébb viszi őket. Ilyenkor a kondenzáció mindenhol nagyjából azonos magasságban következik be, olyan hatást keltve, mintha a keletkező cumulus-jellegű felhők (pelyhes, karfiolszerű gomolyfelhők) alapját megrajzolták volna, a felhők pedig a széllel párhuzamosan sorokba rendeződnek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat