2018. július 16., Valter

A La Niña hűtötte a bolygót 2011-ben


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 20., péntek, 15:36

Az erős La Niña jelenség miatt 2011 globális átlaghőmérséklete elmaradt az elmúlt években mért értékektől.

A National Climatic Data Center és a NASA adatai alapján a 2000-es évek közül a második leghűvösebb volt a 2011-es év. A 14,39 °C-os globális átlaghőmérséklet a második legalacsonyabb a 2000-es éveket tekintve, de még így is a kilencedik legmelegebb év 1880 óta a NASA adatai szerint.

A La Niña jelenség a Csendes-óceánon jelentkező hőmérsékleti anomália, ami annak köszönhető, hogy egyes években erősebben fúj a passzátszél az Egyenlítő két oldalán, így elfújja a meleg tengervizet Peru partjaitól Ausztráliáig.

A melegebb tengerfelszín meleg, páradús levegőt eredményez, és az ilyen években Ausztrália és Ázsia egyes részein a sok csapadék miatt többfelé áradások alakulnak ki. A kutatók szerint azonban a jelenségnek globális hatása van, ezért lehetett némileg alacsonyabb a bolygó éves átlaghőmérséklete az elmúlt évekhez képest.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat