2018. szeptember 21., Máté

Közeleg az idei ötödik hőhullám


ICI Interaktív Zrt. - 2012. augusztus 17., péntek, 14:43

Alig hevertük ki az augusztus elején térségünket sújtó rendkívüli meleget, a jövő hétre ismét egy újabb hőhullám lehetősége körvonalazódik.

Az előrejelzések szerint a hétvégén még nyári, ám nem szélsőségesen meleg idő várható, kellemes strand- és kirándulóidő ígérkezik. A jövő héten azonban dél felől ismét teret nyernek a forró légtömegek, melyek fokozatosan elárasztják a Kárpát-medencét. Augusztus 20-ától kezdve térségünk nagy részén már 30 fok felett alakul a délutáni csúcshőmérséklet, a hét második felében pedig a 35 fok, vagy az afeletti értékek lesznek jellemzőek. Mindehhez - az idén megtapasztalt hőhullámokhoz hasonlóan - szikrázó napsütés, szinte felhőmentes égbolt, és csapadékmentes, rendkívül száraz idő társul. Sajnos tovább fokozódik az ország jelentős hányadát sújtó aszály is.

Várhatóan ismét elrendelik majd a hőségriadót, ugyanis az éjszakák is egyre enyhébbnek ígérkeznek. Most még felfrissülést hoznak a hajnalok, érdemes tehát éjszaka és kora reggel jól átszellőztetni a lakást, még a beköszönő meleg előtt. Emellett pihenjünk sokat a hosszú hétvégén, valamint használjuk ki az időt fontosabb dolgaink elintézésére, ne hagyjunk semmi megterhelő feladatot a jövő hétre! Erősítsük immunrendszerünket is C-vitaminnal, magnéziummal, kezdjük el már most a könnyen emészthető, kímélő étkek fogyasztását, már a 30 fokban is megterhelő lehet a zsíros, túl fűszeres menü.

A melegedés során többen fejfájást, alvászavarokat tapasztalhatnak, szokatlanul tompák, figyelmetlenek lehetünk ebben az időszakban. Az élénkítésre a kávé helyett inkább a zöld tea javasolt, emellett pedig nagyon fontos, hogy folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékot. Legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet, limonádét, gyümölcsteát fogyasztunk. A friss, lédús zöldségek, gyümölcsök is sokat segítenek a folyadék- és vitamin-utánpótlásban, a szilvának, a baracknak szezonja van. A zamatos paradicsomnak, uborkának is magas a víztartalma, ezekből frissítő leves is készíthető, és lehűtve még hűsít is.

A jelenlegi rossz, sőt, a hétvégén átmenetileg tovább romló pollenhelyzeten viszont segíthet a forróság: a nagy melegben kissé visszaszorul a növények pollenszórása, így az allergiások tünetei is mérséklődhetnek valamelyest.

A kánikulai napokon a szokásosnál is jobban vigyázzunk a kisgyerekekre, az idősekre és a szívbetegekre, az ő szervezetük gyengébb, fokozottan megviselheti őket a nagy meleg! Az alkoholfogyasztás is kerülendő, nagyon hamar megárthat a hőségben!

 

Csejtei Nusi fotója

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat