2018. július 22., Magdolna

Közeleg a felfrissülés, de előtte még rekordok dőltek


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 26., hétfő, 10:11

Szombaton keleten még kánikula várható, de az érkező hidegfront vasárnapra mindenütt felfrissíti a levegőt.

Péntekre virradó éjszaka a rekordmeleg nap után alig akart hűlni a levegő, így a csillaghullásban gyönyörködők biztosan nem fáztak. A dél-alföldi városban, Csongrádon például hajnali negyed 2-kor is 31 fok (!) volt, ez még az ilyenkor megszokott sokéves délutáni hőmérsékletnél is több fokkal magasabb (arról nem is beszélve, hogy délután 36,5 fokra melegedett).

Napközben is megdőltek a melegrekordok: a hivatalos adatok szerint Baja-Csávolyon 39,5 fokig melegedett a levegő, ami csaknem 2 fokkal múlja felül a korábbi, 1992-ben regisztrált 37,6 fokot. A budapesti csúcs is a múlté: ma Újpesten 38,6 fok volt a hivatalos adatok szerint (MTI).

A változás azonban elkezdődött.

Pénteken délután északnyugat felől egy hidegfront közelített meg hazánkat, de a frontvonal csak este lép be az országba. Előtte azonban a Dunántúlon már északnyugatira fordult a szél, ami az előző napokhoz képest jóval elviselhetőbb levegőt szállított a Kisalföldre már napközben is. A Sopronhoz közeli Ágfalván csütörtökön még kereken 39 fokot mutatott az ICI Interaktív Meteorológia kihelyezett mérőállomásának szenzora, 24 óra múlva pedig még a 30 fokot sem érte el a hőmérséklet: 29,6 fok volt, azaz csaknem 10 fokkal mérséklődött a nagy meleg.

A Kisalföld jelentős részére 5, 6 fokkal hűvösebb levegő érkezett, a 39 fokos átlaghoz képest 32, 33 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Ezzel szemben keleten még mindig igazi forróság uralkodott, a 36, 38 fok szinte semmiben nem tért el a csütörtökitől.

Este, éjszaka azonban belép határainkon belülre az említett hidegfront, ami megerősödő széllel igazi felfrissülést hoz. Szórványosan záporok, zivatarok kísérik, szembetűnő lesz tehát a változás. Mivel csak lassan halad kelet felé, csak vasárnapra hagyja el térségünket.

A front szervezetre gyakorolt hatásáról a Meteo Klinika oldalán lehet tájékozódni.

Fotó: Kovács Henrik
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat