2018. szeptember 21., Máté

Közel félszáz fokos a hőség Ausztráliában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 5., szombat, 14:56

Ausztrália déli felén az elmúlt napokban több helyen is megközelítette a hőmérséklet az 50 fokot, sőt, volt, ahol rövid időre 60 fokig forrósodott a levegő egy közeli erdőtűz hatására.

Már bő egy hete szinte rekkenő hőség tombol Ausztráliában, az elmúlt napokban pedig még tovább forrósodott kánikula, és a kontinens déli felén több helyen mértek 50 Celsius-fokot megközelítő értékeket.

Pénteken az Adelaide-től északnyugatra fekvő Wudinna településen 48,2 fokot mértek, és a pár 100 km-rel északabbra fekvő Marree-ban is csak 1 tized fokkal mutatott alacsonyabbat a hőmérséklet.  Ennél is forróbb volt azonban a levegő csütörtökön a szintén Ausztrália déli partvidékén található Red Rocks Pointban, amikor 48,6 fokot regisztráltak - a mostani hőhullámban eddig ez tartja a csúcsot. Tasmaniában a meteorológiai mérések történetének legmagasabb hőmérsékletét jegyezték fel pénteken 41,8 fokkal Hobart városában - ami kerek egy fokkal haladta meg a korábbi, 1976-ból származó rekordot.

Tasmania északi részén ugyanekkor bozóttűz söpört át helyenként 80 km/órát meghaladó széllökésektől kísérve. Az erdőtűz hatására Dunalley városában rövid időre 60 fokig forrósodott fel a levegő.

Ausztrália abszolút hőmérsékleti rekordját egyébként Oodnadatta sivatagi városa tartja, ahol 1960. január 2-án 50,7 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat