2018. szeptember 23., Tekla

Ködbe burkolózott az ország


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 16., vasárnap, 15:49

Szombaton a kiadós csapadékot hozó felhők, vasárnap pedig a szinte országos méretű köd miatt sokfelé nem láthattuk a napot. Hétfőn sem lesz jobb a helyzet, marad a borongós, szürke idő.

Szombaton a magasban érkező melegebb légtömegek mellett csapadékot hozó felhők borították be térségünket, sokfelé ónos esőt, esőt okozva. Az ICI Zrt. az ország számos pontján üzemeltet mérőállomást, melyek közül a Szokolyán kihelyezett mérte a legtöbb csapadékot: ott 20 mm eső hullott 24 óra alatt. Sokfelé meghaladta a 15 mm-t a leesett eső mennyisége, köztük Budapesten, Pestszentlőrincen is 18 mm-t regisztráltunk.

A viszonylag hideg, téli levegő kevesebb nedvességet képes magában tartani, mint a nyári meleg légtömegek, így a sok csapadékból származó pára szinte országszerte kicsapódott, és reggelre sűrű köd ereszkedett a Kárpát-medencére. A legtöbb helyen ez a köd napközben még sűrűsödött is, és csak nagyon kevés kivételtől eltekintve nem bizonyult makacsnak. Kora délután is csak a magasabb hegycsúcsok lógtak a ködfelhőzet fölé: ennek meg is lett az eredménye. A Dunántúl magasabban fekvő pontjain mérhettek ez idő tájt a legmelegebbet, míg az alacsonyabban fekvő tájakon alig emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. 

A köd tartósságához nagyban hozzájárult az a körülmény is, hogy a felszínközeli párás, telített légrétegben csupán gyenge légmozgás uralkodott, szinte meg sem mozdult a levegő.

Délután 2-kor is jóval melegebbet mértünk ott, ahol nem uralkodott a sűrű köd: Pécsett például +10 fokot, és még a felhős Körmenden is 7 fokot mutattak ekkor a hőmérők

Hétfőn sem lesz jobb a helyzet: párás, nyirkos idő várható, helyenként szitálással, kisebb esővel, így a hét első napján is igen alacsonyan alakul majd a komfortérzet.

Így emelkedett fel Körmenden a köd

És habár a nap nem sütött ki, a levegő hőmérséklete 7 fokig tudott emelkedni

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat