2018. november 19., Erzsébet

Klímaváltozás – Mely országok a leginkább érintettek?


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 26., szerda, 09:00

Egy tanulmány látott napvilágot a napokban, mely rámutat, hogy mely államokat fenyegeti leginkább a globális felmelegedés hatása.

Brit tudósok kutatásai szerint a Föld népességének mintegy harmada tartozik a leginkább veszélynek kitett csoportba - főleg afrikai és dél-ázsiai, nagy szegénység sújtotta államokról van szó. Legkevésbé a jómódú észak-európai térséget érinthetik a felmelegedés által okozott további problémák.

India, Banglades és a Kongói Demokratikus Köztársaság is a leginkább fenyegetett mintegy 30 ország közé sorolható a vizsgált 193 közül. A kutatást egy brit, kockázati tényezők vizsgálatára szakosodott cég végezte. További öt dél-ázsiai ország, Indonézia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Kambodzsa is a legmagasabb rizikófaktorral rendelkező országok közé került, az egyre növekvő számú trópusi ciklonnak és az emelkedő tengervízszintnek „köszönhetően".

Az államok kategóriába sorolására bevezettek egy új változót, amely azt takarja, hogy az éghajlatváltozás mennyire érintheti az adott országot ( Climate Change Vulnerability Index - CCVI). A jellemzésekbe leginkább az extrém időjárási változókat (mint például az aszály, a szárazság, a ciklonok gyakorisága, heves viharok, stb.) foglalták bele. Az eredmények azt tükrözik, hogy mintegy 30 ország különösen veszélyeztetettnek bizonyult, ezek kétharmada pedig Afrikában található, és mindegyikük a fejlődő országok közül került ki. A leginkább a szárazság, a ciklonok és az erdőtüzek okozhatnak katasztrófákat az említett térségben, a gyenge gazdaság, a korrupt kormányok, a fejletlen egészségügyi ellátás pedig csak fokozza a problémákat.

Izland, Svédország, Írország, Finnország és Észtország áll a képzeletbeli lista másik végén - ők azok, amelyek fejlett gazdaságuknak, magas életszínvonaluknak köszönhetően a legkevésbé szenvedhetik meg a felmelegedés okozta károkat. Ide leginkább Észak- és Közép-Európában található országok tartoznak, valamint (a nagy olajmezők által meggazdagodott) Katar és Bahrein. Kína és az USA, amelyek a világ két legnagyobb szénkibocsátói, a közepesen veszélyeztetett országok közé sorolhatók.

Egyes kutatások szerint a Föld átlaghőmérséklete mintegy 3°C-kal emelkedhet a század végére - az ipari forradalom előttihez képest.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat