2020. január 26., Vanda

Az átlagosnál melegebb eddig 2012

A napi átlaghőmérsékleteket tekintve az idén a február kivételével eddig minden hónapban melegebb volt hazánkban, mint a 30 éves klímaátlag.


Félszáz fokos hőség Ázsiában

Pakisztánban és Szaúd-Arábiában izzik a levegő, közel 50 fokos a forróság.


Aggályos dolgok vetődtek fel a környezetvédelemben

A széndioxid-kvótakereskedelem témájában számos tanulmánnyal találkozhatunk a különböző médiumokban. Most honlapunkon adunk helyet két, a környezetvédelemmel is foglalkozó olvasónk tanulmányának.


Videón a gyorsan hátráló chilei gleccser

A Jorge Montt gleccser olvadását rögzítették videóra a kutatók Chilében 2010 február és 2011 januárja között.


Szárazság a Száhel-övezetben

Az afrikai Száhel-övezet arról nevezetes, hogy nagyon kevés eső esik a területén. A napokban egy tanulmány látott napvilágot, mely a térség csapadékviszonyairól ad információt.


Gyönyörű szigetcsoport tűnhet el az óceánban

Köztudott, hogy a globális felmelegedés hatására emelkedik a világóceánok szintje – így rengeteg természeti csodát nyelhet el a hullámtenger.


A klímaváltozás a katicabogarak színét is befolyásolja?

Brit tudósok hollandiai megfigyelésekre alapozva azt állítják, hogy a katicabogarak bizonyos fajai háttérbe szorulhatnak más egyedekkel szemben.


Nem látszik a szárazság vége

Szinte már nem is emlékszünk arra, hogy mikor hullott említést érdemlő csapadék térségünkben. A helyzet sajnos nem javul a következő napokban sem.


Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?

Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.


Klímacsúcs Bangladesben

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó szerveinek vezetői tartottak megbeszéléseket november közepén az ázsiai országban.