2020. február 24., Szökőnap

Kína is rekordmelegtől fulladozik


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 16., péntek, 10:26

A mérések kezdete óta még soha nem volt ekkora és ilyen hosszú forróság Sanghajban, és még nem látszik a vége.

Kína legnagyobb ipari városában, Sanghajban már sorozatban 7 napja 38 fok feletti napi maximumokat mérnek, erre pedig még soha nem volt példa az 1873-ben indult hivatalos mérések kezdete óta. 

Egy nagy kiterjedésű és masszív anticiklon okozza az extrém hőhullámot: a magas nyomású képződmény teljesen kiszorította észak felé a nedvesebb légtömegeket Kína keleti partvidékéről, ezzel együtt pedig 9 tartományban hosszú ideje rekordokat döntöget a forróság. A hatóságok másodfokú hőségriadót rendeltek el a múlt héten, amit várhatóan meghosszabbítanak és harmadfokúra emelnek a következő napokban. A meteorológusok ugyanis a jövő hétre már 38, 41 fokos délutáni, árnyékban mért hőmérsékleteket várnak, ami extrém megterhelést jelent az ott élők számára. A július 32,1 fokos átlagos napi maximumokkal zárt (a 31-ből 24 napon mértek 35 fok feletti hőmérsékletet a városban), ami 4,2 fokkal van a sokéves éghajlati átlag felett, tehát már az előző hónap is a rendkívüli meleg jegyében telt. Júliusban ugyanitt az abszolút melerekord is megdőlt, 40,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A prognózisok szerint még legalább a következő hét végéig nem érkezik enyhülés a térségbe, és csapadék sem várható az említett időszak végéig.

Percek alatt napszúrást lehet kapni az utcákon

(fotó: AFP)

A Soulik tájfun elvonulása óta tart a szárazság: azóta egyetlen csepp eső sem esett a régióban, és augusztus közepéig nagy valószínűséggel nem is várható nemhogy ciklon érkezése, de még helyi záporok, zivatarok sem.

A tikkasztó forróságnak már 10 halálos áldozata van Sanghajban, mindannyian hőgutát kaptak, és több ezren szorultak egészségügyi ellátásra az elmúlt 3 napban. A hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy életveszélyes a hőhullám ideje alatt a szabadban tartózkodni!

Vannak azonban még ennél is melegebb helyek Ázsiában: Jemenben, a Vörös-tenger partján fekvő Hodeidah-ban tegnap 54,6 fokot mértek! Ez most egyben a Föld legmelegebb pontja is.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat