2018. szeptember 22., Móric

Kiadós havazást és ónos esőt okozott a ciklon


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 14., hétfő, 15:20

A nyugati határszélen vasárnap dél óta szinte megszakítás nélkül havazik, helyenként 30 centinél is vastagabb hótakaró alakult ki. Napközben többfelé nehezítette ónos eső a közlekedést, este pedig ismét egyre többfelé váltott havas esőbe, havazásba az eső. A napokban még érkezhet kiadós havazás.

Vasárnap a déli óráktól délnyugat felől egy mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét, amelynek melegfrontja mentén az északkeleti megyék kivételével egyre többfelé kezdődött havazás. Az éjszakai órákban a déli tájakon már ónos esőbe, esőbe váltott a csapadék, aztán a meleg légtömeg hétfőn napközben egyre északabbra hatolt, nagy területen okozva ónos csapadékhullást a Dunántúl középső részén, a középső országrészben, illetve az Északi-középhegység déli lábainál, jelentősen lassítva a közlekedést.

 

Körmenden vasárnap késő délelőtt kezdett el szakadni a hó

 

A nyugati határszélen vasárnap dél óta (másfél napja) szinte megszakítás nélkül havazik. A Dunántúl nyugati és északi részén többfelé hullott 15-20, helyenként 25-30 centit is meghaladó hómennyiség, de a fővárosban és környékén is jó 10-15 centis összefüggő hóréteg alakult ki hétfő reggelre (ez napközben aztán az ónos eső, eső hatására tömörödött, illetve olvadt). A hazai sípályáknak is kedvezett a télies idő, az Északi-középhegység sípályáin 50-120 centis hóréteg várja a síelni vágyókat.

Míg hétfőn eleinte a mediterrán ciklon melegfrontja okozta a csapadékot, a késő délelőtti órákban nyugat felől már megérkezett a hidegfrontja is, amely ismét egyre többfelé okozott csapadékot az ország nyugati és északi, illetve középső felén. Ez eleinte főként eső formájában hullott, de kora estétől, ahogy megindult egy gyenge hidegadvekció ismét egyre többfelé váltott havas esőbe, havazásba a csapadék.

Egész héten folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. A fent említett hidegfront után kedden már egy újabb melegfront halad át térségünk felett. Csütörtökig zömmel fagypont felett tetőzik a hőmérséklet, péntektől azonban várhatóan napközben is fagyni fog. A jelen számítások szerint szerdán ugyanis délnyugat felől újabb mediterrán ciklon érkezik, amely hidegebb levegővel árasztja el térségünket, és akár több napon keresztül okozhat havazást is az országban.

 Fonyód

 

Miközben a Dunántúlon és északon a fehér táj és a fagypont körüli hőmérséklet volt az uralkodó hétfőn, a délkeleti országrészben felszakadozott a felhőzet és 8, 9 fokig melegedett a levegő.

 

Hőmérséklet-eloszlás hétfő délután

 

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat