2020. február 24., Szökőnap

Kezdetét vette a hurrikánszezon a Csendes-óceánon


ICI Interaktív Zrt. - 2011. május 20., péntek, 12:47

Hivatalosan vasárnap vette kezdetét a 2011-es hurrikánszezon a Csendes-óceán keleti medencéjében.

Hivatalosan május 15-én kezdődik a trópusi ciklonok szezonja a Csendes-óceán keleti medencéjében, amely november 30-ig tart. Jelenleg nincs trópusi képződmény a térségben.

A tavalyi év egy igen nyugodtnak bizonyult: mindössze 7 trópusi ciklon képződött, amelyek közül három fejlődött hurrikánná. Egy átlagos szezonban 15 képződményt neveznek el a Csendes-óceán keleti medencéjében, amelyből 9 erősödik hurrikánná, közülük négy pedig legalább hármas fokozatot ér el a Saffir-Simpson skálán, azaz a szélerősség meghaladja a 178 km/órát.

A „gyenge" tavalyi szezon részben a Csendes-óceánban felerősödött La Nina jelenséggel magyarázható (La Nina idején a víz hidegebb az átlagosnál). Idén azonban a tengerfelszín folyamatosan melegszik, ami alacsonyabb légnyomási értékeket eredményez, elősegítve a ciklonok kialakulását. Ha tehát a 2011-es szezon hozza az átlagot (amit a fentiek alapján valószínűsítenek a meteorológusok), kétszer mozgalmasabb idény ígérkezik a tavalyinál. Az első ciklon az Adrian nevet kapja majd.

Az Csendes-óceán keleti medencéjében jellemzően sokkal gyorsabban kifejlődnek a trópusi ciklonok, mint az Atlanti-óceánon. Nagy átlagban az első trópusi ciklonok június 9-e táján jelennek meg a Kelet-Csendes-óceánon, míg az első hurrikánok június 24-e körül fejlődnek ki. Ezek a dátumok az Atlanti térségben 3-4 héttel későbbre tolódnak (itt a hivatalos kezdet június 1.). Az áramlási viszonyoknak köszönhetően azonban a Csendes-óceánon kialakult ciklonok csak ritkán érik el az amerikai kontinenst: nyugat felé haladva a nyílt óceán fölé helyeződnek, ahol a hidegebb vízfelszín fölött feloszlanak.

Szakértők korábbi előrejelzései alapján, míg a csendes-óceáni szezon átlagosnak ígérkezik, az atlanti térségben a megszokottnál aktívabb idényre számítanak. Itt az átlagos 10 trópusi ciklonnal és 6 hurrikánnal szemben 2011-ben 15 ciklonnal és 8 hurrikánnal, köztük 3 erőssel számolnak. Az Atlanti-óceán már 2010-ben is szokatlanul aktív volt 19 viharával, melyek között 12 hurrikán volt. Ezekből 5 érte el legalább a hármas kategóriát, és márciusban két nevet (Igor és Thomas) ki is vontak a névlistáról.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat