2018. szeptember 21., Máté

Kettészeli az országot a ciklon


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 8., szombat, 13:04

Délnyugaton reggel óta havazik, éjfélig néhol akár több mint 20 centi hó is lehullhat, míg vasárnap keleten várható tartós hóesés. Közben északon száraz marad az idő.

Szombatra virradóan délnyugat felől megérkezett az a mediterrán ciklon, amely az egész hétvége időjárást meghatározza a Kárpát-medencében. Országos havazást ugyan nem okoz, ám ma az ország déli felében, vasárnap pedig a Tiszántúlon kíséri útját tartós és kiadós havazás, ahogy kelet, északkelet felé helyeződik a légörvény. Ma éjfélig a déli tájakon 10-20 cm, néhol akár ezt meghaladó hó hullhat, míg vasárnap délkeleten, keleten újabb 10-15 cm-re van kilátás.

A megerősödő, gyakran viharossá fokozódó szél miatt hófúvásokra lehet számítani ma a déli, hajnaltól már a keleti megyékben is. Ez jelentősen korlátozza a látásviszonyokat, illetve akadályozza a közlekedést, ha nem muszáj, ne is induljunk útnak autóval az érintett területeken.

A szél által elfújt hópelyhektől elhomályosult a kamera Mórahalmon:

Így érkezett meg a havazás Csongrádra délután:

Bácsalmáson az erős szélben szinte vísszintesen hullottak a hópelyhek (az ICI Interaktív Zrt. meteorológiai állomásának webkamerája):

 

Bár az ország északi hegyei a hétvégén friss havat nem kapnak, Sátoraljaújhelyen vasárnap 9 órától üzemel a sípálya, 10-24 cm műhó várja a csúszni vágyókat. Szintén kinyitott már a pécs-misinatetői sípálya, ahol az eddig kialakult 10-15 cm-es hóréteg csak gyarapodni fog a mai napon. A déli országrészben a síelés mellett a gyerekek örömére szánkózni, hógólyózni és hóembert építeni is lehet majd a hétvégén.

 

Jövő héten a vastag hótakaróval fedett tájakon több alkalommal süllyedhet majd -15 fok közelébe a hőmérséklet, és napközben is fagypont alatt marad a csúcsérték. Szombat hajnalban egyébként a Felvidéken már -18 fokig süllyedt a hőmérséklet, de hazánk északkeleti felén is sokfelé hűlt -13, -10 fokig a levegő.

Környező városok

Az Adria térségében is kiadós havazás várható, Ljubljanában és Zágrábban a reggeli jelentések szerint már 19-20 centi hó hullott.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat