2018. szeptember 20., Friderika

Kéthavi csapadék is eshet


ICI Interaktív Zrt. - 2014. szeptember 9., kedd, 17:04

A következő napokban átmenetileg véget ér a késő nyári, több-kevesebb napsütéssel tarkított idő: szerdától a hétvégéig tartósan borongós, esős idő várható. Az ország nagy részén jelentős, többnyire egy-, de helyenként akár kéthavi csapadékmennyiséget meghaladó eső is eshet a következő 4-5 nap során! A magyarországi folyók többségén ismét árhullám várható.

A következő napokban országszerte szükségünk lesz az esernyőre. Szeptember második hetében ismét az átlagosnál jóval csapadékosabb lesz hazánk időjárása: keddről szerdára virradó éjszaka északnyugat felől egy hosszan elnyúló frontálzóna érkezik a Kárpát-medencébe, amely felettünk erősödik meg, illetve hullámot is vet, ezért lelassul hazánk felett. Ezt követően egy tőlünk délnyugatra kifejlődő, és csak lassan, a jövő hét elejére feltöltődő ciklon alakítja hazánk időjárását.

Ennek a két rendszernek köszönhetően szerdától egészen vasárnapig többnyire erősen felhős, borult lesz az ég és sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, zivatar. Utóbbit többfelé kísérheti felhőszakadás, de országos átlagban is jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás a következő 4-5 nap során. Északnyugaton és északkeleten várható a legkevesebb eső, de ezeken a tájakon is 20-30 milliméter eshet a következő napokban. A Dunántúl déli és keleti részén viszont 30-60, a Dunától keletre pedig többfelé akár 60-100 milliméternyi eső is eshet, sőt, a legfrisebb modellfuttatások szerint az Északi-középhegység egyes tájain akár 120 milliméternyi csapadékot is ismérhetünk a hét végéig! Ez a szeptemberi átlagos csapadékmennyiség – amely nagyjából 50 mm – több mint kétszerese! De elmondhatjuk, hogy országos területi átlagban is legalább egyhavi, 50-60 milliméternyi csapadék várható a következő néhány nap során.

A területileg is jelentős mennyiségű csapadék miatt a hazai folyók többségén a következő napokban várhatóan árhullám vonul végig, több folyón is elrendelhetnek árvízvédelmi készültséget.

A hőmérséklet ugyan péntekre az Alföldön is több fokkal csökken, de a jövő hét elejéig nagyjából a sokéves átlag körül, vagy kevéssel az alatt alakul – markáns lehűléstől tehát szerencsére nem kell tartanunk.

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) futtatásának eredménye Budapestre: a felső görbeseregen jól látszik, hogy a főváros térségében a szerdai néhány fokos lehűlést (felső világoskék ellipszis) követően a sokéves átlaghoz (vastag piros vonal) közeli, vagy kevéssel a feletti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. Az alsó görbeseregen pedig az látszik, hogy 10-e szerdától egészen 15-e hétfőig rendkívül csapadékos lesz az időjárás: területi átlegban akár 50-60 millimétert meghaladó, az ilyenkor megszokott havi csapadékmennyiségnél jóval több eső is eshet 4-5 nap alatt. (Forrás: wetterzentrale.de)

Fontos megemlítenünk, hogy az imént említett hullámzó frontálzóna, illetve a délnyugatra lévő ciklon elhelyezkedése, illetve az abban bekövetkező változások jelentősen befolyásolhatják a csapadék mennyiségét. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a következő napokban a tartós esőzés mellett többfelé számíthatunk zivatarokra, illetve felhőszakadásra is, az ezekből lehulló lokálisan nagymennyiségű csapadék miatt pedig jelentős eltérések lehetnek az egyes tájakon mért csapadékösszegekben. Éppen ezért a következő napokban is kövessék figyelemmel naponta többször frissülő szöveges előrejelzésünket!

A csapadékos, változékony idő élettani hatásairól a Meteo Klinika oldalon tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat