2020. február 24., Szökőnap

Készülnek az új generációs meteorológiai műholdak


ICI Interaktív Zrt. - 2010. március 23., kedd, 11:41

A Thales Alenia Space francia-olasz cég fogja gyártani a meteorológiai műholdak legújabb generációját. A 2016-ban fellövésre kerülő műholdaktól az időjárás-előrejelzések pontosabbá válását várják.

A Thales Alenia Space francia-olasz cég vezette konzorcium megkezdte a tárgyalásokat az Európai Űrügynökséggel, az Meteosat harmadik generációs műholdjainak gyártásáról. Az 1,3 milliárd euró értékű beruházás során 6 darab meteorológiai műhold megépítését tervezik, amelyből az elsőt 2016-ban lőnék fel. Az új műholdak 2030-ig biztosítják majd a mérési adatokat.

2002-ben helyezték üzembe az Meteosat második generációs műholdját (MSG), amely azóta 1-3 kilométeres felbontással 15 percenként szolgálatat adatokat.

Az új típusú műholdak működése eltérő lesz elődjeiétől. A második generációs műholdak egy terület fölött haladva pásztázzák a légkört, míg az új műholdak egy helyben állva vizsgálják majd az alattuk lévő területet. Az általuk készített képek sokkal jobb felbontásúak lesznek. Az akár 500 méteres felbontású képeket  2 és fél percenként küldik majd.

Bal oldalt a jelenlegi felbontású műholdképek, jobb oldalt amit a harmadik generációs műholdak szolgáltatnak majd.

A harmadik generációs műholdak képesek lesznek arra, hogy a levegőben lévő nedvességet is észleljék, még mielőtt kifejlődnének a felhők. Ernst Koenemann a program vezetője erre egy egyszerű példát hozott, "ha látod, hogy van felhő az égen, nagyon könnyű megállapítani, hogy van vízgőz is a levegőben. Abban az esetben, amikor tiszta kék az ég, szintén lehet vízgőz a levegőben, amelyből később komoly viharokat okozó felhők is kialakulhatnak. A műholdon elhelyezésre kerülő infravörös érzékelővel, láthatóvá válik majd a levegőben lévő vízgőz, és így lehetőség nyílik rá, hogy sokkal pontosabban előrejelezhető legyen, hogy hol és mikor alakulnak ki veszélyes időjárási rendszerek."

A műholdra telepített szondázó berendezések segítségével tökéletesíteni lehet az extrém mennyiségű csapadékot szolgáltató időjárási rendszerek előrejelzését. Vizsgálni lehet a légkör kémiai összetételét és detektálni lehet a villámtevékenységeket.

Az új típusú műholdaktól a korábbiaknál sokkal pontosabb adatokat és az időjárás-előrejelzések pontosabbá válását remélik.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat