2020. február 28., Ákos, Bátor

Keleten még a vasárnap is a hóról szólt


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 9., vasárnap, 13:45

A péntek este érkezett ciklon előbb a nyugati, majd szombaton a déli országrészben okozott komoly havazást, és csak lassan akar távozni kelet felé.

Pénteken este a Dunántúlon már többfelé kezdődött havazás, hószállingózás egy, az Adriai-tenger térségében megerősödő ciklonnak köszönhetően. Az előrejelzéseknek megfelelően a ciklon középpontja elkerülte a Kárpát-medencét: előbb hazánktól délnyugatra, délre helyezkedett el, majd szombaton kelet felé haladt, de végig az országhatáron kívül maradt.

Ennek ellenére csapadékmezeje érintette térségünket, a Dunántúl és az Alföld déli részén intenzív, tartós havazást tapasztalhattak az ott élők, vasárnap pedig már a keleti tájakon, délután inkább már csak a Tiszántúlon hullott a hó. Nem elég, hogy a havazás önmagában is komoly közlekedési gondot tud okozni, most még mindehhez erős, gyakran viharos lökésekkel kísért szél is társult, amely hófúvásokat okozott, hótorlaszokat épített az utakon. Az ICI Zrt. szerte az országban kihelyezett mérőműszerei közül a legerősebb széllökést a szentesi regisztrálta, a szombati napon 80 km/órás értéket rögzített a műszer. A délkeleti régió mellett a Balaton környékén tombolt a legerősebb szél, Fonyódon 74 km/órás lökést mértünk.

Vasárnap hazánknak már csak a keleti 1/3-án volt hóesés, de az egész naposnak bizonyult, és több centiméterrel gyarapította a hóréteget. Estétől ott is csökken a felhőzet, a friss hótakaró, a mérséklődő szél és a derült ég együttes hatására pedig igen mélyre süllyedhet a hőmérséklet, többfelé nagy valószínűséggel az idei tél leghidegebb reggele lesz a hétfő hajnal.

A környező országok közül Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában régen látott mennyiségű hó esett, Zágrábban szombaton 45 cm-es hótakarót mértek. Hosszú ideje nem volt ennyi hó decemberben a horvát fővárosban, utoljára 1993-ban regisztráltak 40 cm feletti hómennyiséget az év utolsó hónapjában.

Bosznia-Hercegovinában, a Dinári-hegyvidék északnyugati részén a hétvégén többfelé az 1 métert is meghaladó mennyiségű hó hullott, ez is a ciklonnak köszönhetően. Ezen a videón jól látszik, hogyan gyarapodott a hóréteg az intenzív havazásnak köszönhetően péntek estétől szombat délutánig a boszniai Pahuljicában.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat