2020. február 24., Szökőnap

Kelet felé terjed a havazás


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 13., vasárnap, 13:30

Vasárnap a délelőtti órákban havazás kezdődött a Dunántúl déli részén, és délnyugat felől az ország belseje felé terjeszkedik a csapadék.

Vasárnap, a délelőtt folyamán érkezett meg a "Carlos" névre keresztelt  mediterrán ciklon térségünkbe, mely még a következő pár napban is alakítja az időjárásunkat. Ugyan az északi országrészben már a nap első felében is többfelé alakult ki hószállingózás, kisebb havazás, az még nem a ciklonhoz kötődött, az alacsony nyomású légköri képződmény csapadéka Szlovénia felől érte el hazánkat. 

21: 30-ra keleten átmenetileg csökkent a a havazás intenzitása, viszont a Balaton és a főváros térségében, valamint az Alföld északi részén megélénkült a keleties szél, amely hordja a frissen lehullott havat, így többfelé hófúvások nehezítik a közlekedést.

Este 7-re már a Tisza vonalát is elérte a csapadék, keleten azonban valamivel kisebb intenzitással hullik a hó. Délnyugat felől, Zala megye térségébe rövid időn belül egy intenzív havazást adó tömb lép be: holnap reggelig tetemes mennyiség lehullhat belőle, erre a teületre várható a legvastagabb hótakaró hétfőn délig.

Délután 5 órakor érte el a fővárost a havazás, és már csak a keleti országrészben nem esett ekkor a hó. A Tiszántúlon szakadozottabb volt a felhőtakaró, néhol még az égbolt is előtűnt a felhők közül. A sat24 műhold infravörös tartományban készült műholdképén az látszik, hogy a legvastagab, és egyben a legintenzívebb csapadékot adó felhőtömbök még országhatárainktól délre, délnyugatra vannak, de a ciklonnak eze része is folyamatosan hazánk felé mozog:

Nagyjából három óra körül délen már átlépte a Duna vonalát a csapadékrendszer, és fél 4-re már Budapesthez is igen közel járt - ekkor a Dunántúl nagy részén már havazást tapasztalhattak az itt élők, néhol intenzíven esett, és jelentősen lecsökkent a látástávolság.

Keleten napközben még pár órára kisütött a nap, és több fokkal fagypont fölé melegedett a levegő, de ahogy a légörvény kelet, északkelet felé halad, úgy fokozatosan mindenhol beborul az ég. Kora délután már a Balaton térségében is havazás volt jellemző. A Somogy megyei Iharosberényben az ICI Zrt. által elhelyezett meteorológiai mérőállomás kameráján szépen látszik, ahogy rövid idő alatt kifehéredett a táj. Ott szombaton még csaknem 3 fok volt napközben, ma már nem emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet:

A ciklonból országos csapadékra számíthatunk: hétfő reggelig jellemzően hó várható, majd dél, délkelet felől a magasban jelentős enyhülés kezdődik, így abból az irányból egyre többfelé vált át a csapadék folyékony halmazállapotúra. Kezdetben havas eső, sőt, sajnos többfelé ónos eső jelzi a melegebb levegő érkezését, az idő előrehaladtával egyre inkább az eső lesz jellemző. Holnap az Alföld déli, délkeleti részén akár +5, +7 fok is lehet. Legtovább az Északi-középhegység térségében és északnyugaton tarthat ki a havazás. Mennyiségét tekintve az Alpokalján várható a legtöbb hó, több 10 centis hóréteg alakulhat ki akár már hétfő estére. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat