2020. február 22.,

Kelet felé tart a havazás, Dél-Európában is havazik


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 8., kedd, 14:24

Hidegen indult a nap, a délelőtti órákban pedig havazás kezdődött a Dunántúlon, mely folyamatosan terjeszkedik a keleti tájak felé. Közben nyugat felől a magasban enyhébb légtömegek is érkeznek.

Országszerte igen hidegen indult a reggel, ez alól csak a nyugati megyék jelentettek kivételt: míg Szentgotthárd térségében csupán 0 fokig hűt a levegő, addig az ICI Zrt. Aggtelek kihelyezett mérőműszere -11,5 fokos minimumhőmérsékletet regisztrált a derült időnek, és a gyenge légmozgásnak "köszönhetően". De a Duna-Tisza-közén, és a főváros térségében is az eddigieknél keményebb fagyok jellemezték a hajnalt: Budaörsön -9,5, Gödöllőn -8,9 fokot mértünk.

A délelőtti órákban nyugat felől érkezett az a csapadékzóna, mely eleinte csak hószállingózást okozott az osztrák határ mentén, majd a déli órákhoz közeledve a Dunántúlon már egyre többfelé havazás kezdődött. Délre nagyjából a Balaton vonaláig találkozhattak az ott élők havazással, mely amiatt, hogy a térségben csak gyenge fagy volt jellemző, inkább csak a külterületeken maradt meg. Délutén 5 óra körül hóesés kezdődött a fővárosban is, közben nyugaton már sokfelé havas esőbe váltott a csapadék.

Keleten a nap első felében még hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, de az idő előrehaladtával ott is fokozatosan megnövekedett a felhőzet, estére beborult az ég, és reggelre a Dunától keletre élők is többfelé ébredhetnek fehér tájra. Közben a magasban jelentős enyhülés kezdődött, ennek hatására a csapadék főleg a Dunántúlon váltott át előbb havas esőbe, majd esőbe. A középső területeken eleinte a havazás lesz jellemző, de ott is egyre többfelé keveredhetnek majd esőcseppek a hópelyhek közé. Keleten várhatóan végig szilárd halmazállapot lesz jellemző, a csütörtök délelőtti órákig több centiméter friss hóréteg kialakulása valószínű. A csapadékzón aeste 10 órára érte el a Tisza vonalát.

Körmenden már órák óta esik a hó (az ICI Zrt. mérőállomásának kamerája rögzítette a déli órákban)

Közben szokatlan módon Törökországban is intenzív havazásról érkeztek jelentések, Isztambulban is télies hangulatra váltott az időjárás. A hóvihar miatt több iskolát is be kellett zárni, az utakat folyamatosan tisztítják. A légi közlekedésben is fennakadásokat okozott a mintegy 10 centiméternyi friss hó, járatokat kellett törölni. Még ennél is rosszabb a helyzet Közép- és Kelet-Anatóliában, ahol az intenzív havazás mellé viharos, mintegy 90 km/órás szél is társul. A hótorlaszok miatt több falut nem lehet megközelíteni, ráadásul éjszakánként -5, -15 fokig süllyed a hőmérő higanyszála, kedden még a sokszor napfényes Antalyában is csak +1 fokra melegedett fel a levegő.

Egy hideghullámnak köszönhetően egész Kelet-Európát elárasztotta a fagyos levegő, mely egészen Athénig lejutott: kedd reggel ott is hópelyhek hulltak az égből, ez csak pár évente fordul elő a görög fővárosban. A +3 fokban azonban nem tudott összefüggő hóréteg kialakulni, ellenben Kréta magasabb hegységeiben némi fehér lepel fedi a tájat. Az Égei-tenger más szigeteiről, például Leszboszról is intenzív havazást jelentettek a meteorológusok. A térséget érintő hideghullám várhatóan a hétvégéig kitart. 

Isztambul kedd reggel (wetteronline.de)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat