2018. július 16., Valter

Kékszalag vitorlás verseny - a hőség jegyében


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 13., kedd, 21:19

Csütörtökön rajtol a Balatonon a 2013-as Kékszalag. A vasárnapig tartó vitorlás versenyen egyre fokozódó hőséggel is meg kell küzdeniük a résztvevőknek.

Az idén július 25-én, azaz csütörtökön "dördül el a startpisztoly" a népszerű vitorlás versenyen, a Kékszalagon. A versenyzőknek minden évben négy napjuk van megkerülni a Balatont, a győztes kiléte pedig nagyban függ az időjárástól is.

A 160 km-es táv a Balatonfüred - Balatonkenese - Tihany - Keszthely - Balatonfüred útvonalat öleli fel, a szervezők mintegy 600 hajó részvételére számítanak. Elsősorban a várható szélerősségre kíváncsiak a nevezők, ami az időszak nagy részében sajnos nem fog kedvezni a vitorlázóknak.

Csütörtökön ugyan egy minket megközelítő hidegfront hatására átmenetileg megélénkül a légmozgás, főként a délutáni órákban számíthatnak kedvezőbb szélviszonyokra az indulók. Ekkor akár zápor, zivatar is kialakulhat a tó környezetében, amit átmenetileg erős vagy viharos lökések is kísérhetnek, de nem ez lesz a jellemző. Ezt követően azonban egészen vasárnapig, tehát a verseny végig csupán gyenge vagy mérsékelt szél lengedez majd, megnehezítve a rekorddöntést tervezők dolgát.

Közben a szintén az első napot jellemző, kevésbé tikkasztó időn kívül a lefújásig egyre fokozódik a forróság, a hétvégén már 35 fok körüli melegben kell a hajókat kormányozni. Ez a hőmérséklet árnyékban értendő, a tűző napon ennél jóval magasabb lesz nem csak a mért, hanem az érzett hőmérséklet is. 

Az azonban jó hír, hogy az első nap lehetséges zivatarokon kívül viharokra nem kell készülni a lefújásig, sőt, péntektől egy csepp eső sem valószínű a térségben.

Az ICI Interaktív Meteorológia többek között Balatonfüreden, Balatonkenesén és Tihanyban is működtet mérőállomást, így a teljes időtáv alattnyomon követhető lesz a verseny állása 

Az állomás kameráján a balatonkenesei vitorlások láthatóak szerda délelőtt

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat