2018. július 22., Magdolna

A Katrina nyomában jár az Isaac


ICI Interaktív Zrt. - 2012. augusztus 29., szerda, 13:16

2005-ben a Katrina letarolta az USA déli partvidékét. Az Isaac most majdnem ugyanazon az úton haladva érte el Louisianát, de ereje lényegesen kisebb.

Szinte perce pontosan hét évvel a Katrina után közel ugyanazon az útvonalon haladva érte el az Isaac hurrikán Louisiana államot. A trópusi képződmény egy hete jelent meg az Atlanti-óceán felett, majd előbb a Karib-szigeteken, azt követően pedig a Bahamákon és a Floridai-félszigeten éreztette hatást, mígnem szerda hajnalban partot ért a Mississippi torkolatvidékén, New Orleans közelében. Az Isaac ekkorra egyes erősséget ért el a Saffir-Simpson skála szerint, az orkán erejű szél mellett a legerősebb lökések a 160 km/órát közelítették. A viharrendszer rendkívül lassan mozog a szárazföld belseje felé, és New Orleanstól nyugatra halad majd el az előrejelzések szerint.


Az Isaac a GOES-Kelet műholdképén. 2012.08.29. 10:15 UTC
(nhc.nasa.gov)

Noha az Isaac a Katrinanál lényegesen gyengébb, az orkán erejű szél és az intenzív esőzés következtében több tízezer háztartásban és intézményben volt áramszünet. New Orleansban már 230 mm-nél jár a csapadékösszeg.

A Katrina 2005. augusztus 29-én ért partot a louisianai partoknál. A Mexikói-öböl felett átmenetileg elérte a legerősebb, ötös hurrikánfokozatot, a szárazföldre pedig hármas erősségű ciklonként csapott le. Akkor a 280 km/órát is elérte a széllökés, a legtöbb kárt és halálos áldozatot azonban a vihart követő áradás követelte, miután a tenger 10-20 km-re hatolt a szárazföldbe - és hetekig nem húzódott vissza teljesen. A Katrina gyakorlatilag letarolta New Orleanst.

Az előrejelzések szerint az Isaac észak-északkeleti irányban halad majd a kontinens felett, miközben fokozatosan veszít erejéből.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat