2020. február 28., Ákos, Bátor

Kármán-örvény és glória a Csendes-óceán felett


ICI Interaktív Zrt. - 2012. június 27., szerda, 13:40

Június 20-án egy festői látványt örökített meg a NASA Aqua műholdja a Csendes-óceán felett. A stratocumulus felhőszőnyegen Kármán-örvények és glóriák alakultak ki. Műholdkép.

A glória nagyban hasonlít a szivárványhoz. Akkor alakul ki, ha a napsugarak egy apró (10-30 mikron átmérőjű) vízcseppecskékből tartalmazó légrétegen (köd, pára vagy felhőzet) haladnak keresztül, a megfigyelő háta mögül.  A jelenség leginkább csak a magasból (pl. egy hegytetőről vagy repülőgépből) figyelhető meg, és színes gyűrűként jelentkezik - ha elég közel vagyunk, akkor a megfigyelő árnyéka is látható a gyűrű középpontjában.


kép forrása: earthobservatory.nasa.gov

Ha több megfigyelő áll egymás mellett, akkor a saját árnyéka körül látja a színes gyűrűket, de a többieké körül már nem. A glória akkor a legfényesebb, ha a vízcseppek mérete nagyjából megegyezik.

A kép másik érdekessége a Guadalupe sziget által keltett Kármán-örvények. A vulkanikus sziget a Kaliforniai-félsziget nyugati partvidéke közelében fekszik.  A sziget akadályt képez az áramló levegő és felhőzet útjába, és a szélárnyékos oldalon ellentétes forgásirányú örvények képződnek.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat