2020. február 24., Szökőnap

Karácsonyi viharciklon csap le a britekre


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

Alig néhány héttel ezelőtt orkán erejű vihar tombolt Észak- és Nyugat-Európában, szenteste környékén pedig ugyanilyen ítéletidő érheti el a Brit-szigeteket.

Egy rendkívül erős ciklon kezdett kialakulni az Atlanti-óceán északi részén, ami legerősebb állapotát várhatóan december 24-én éri majd el. Ekkor a középpontja Írország partjainak közelében lesz, a benne lévő légnyomás pedig az előrejelzések szerint 930 hPa alá is süllyedhet! Ez rendkívül alacsonynak számít, és mivel a szélsebességek a légnyomás-különbségekkel vannak összefüggésben, így a ciklonban viharos, sőt, orkán erejű széllökésekre számítanak a szakemberek. Többfelé 150 km/óra feletti széllökésekkel számolnak, az Ír-sziget partjai lesznek a legnagyobb veszélyben. Közben rendkívül sok eső is várható (2 nap alatt akár félhavi, 60-70 mm-nyi mennyiség is leeshet), ami rövid idő alatt szokatlan árvizeket okozhat.

A ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja egészen a mediterrán térségig le fog húzódni, ott pedig a hidegfront mögött lezúduló sarki légtömeg keveredik majd a déli, enyhébb levegővel, aminek eredményeképp egy mediterrán ciklon generálódik Olaszország közelében. Ez a mediterrán ciklon fogja majd érinteni a Kárpát-medencét karácsony másnapján, meghozva többfelé az esőt. Azonban még mielőtt ideér, az áramlási rendszerében kezdetben enyhe léghullámok szállítódnak majd térségünkbe a megerősödő délkeleti széllel, és csaknem két hét után végre országosan is felszakadhat a hidegpárna.

A GFS időjárási modell számításai szerint december 24-én délutánra a ciklon középpontjában 930 hPa alá csökken a talajszinti légnyomás (fehér vonalak)

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat