2020. február 28., Ákos, Bátor

Karácsonyi körkép


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 26., szerda, 12:48

A karácsonyi ünnepek Európa- és Amerika-szerte a szélsőséges időjárás jegyében teltek: szokatlan hideg, meleg, viharok egyaránt jellemezték a napokat.

Dél- és Nyugat-Európában a tavasz jegyében telt a karácsony, míg keleten, Oroszország és Ukrajna térségében az arrafelé is szokatlan hideg és a nagy hó okozott gondot az ünnepek alatt. Az enyhe és a fagyos sarkvidéki légtömegek a Kárpát-medence térségében találkoztak, így kis hazánkban egyaránt jelen volt a tél és márciusi időjárás. 

December 25-én a Földközi-tenger medencéjében pedig szinte már a kora nyár mutatta meg jeleit: Spanyolországban, Franciaország déli részén, Olaszországban és Cipruson többfelé 20 fok fölé melegedett a levegő, Valenciában például 21,7 fokos maximumhőmérsékletet mértek. A kontinens belsejében, Németországban is nem egy helyen 16, 17 fokot mutattak a hőmérők kora délután, és szomszédainknál, a horvátoknál is 16,3 fokig melegedett a levegő Dubrovnikban.

Közben Kijevben, Ukrajna fővárosában még a fagypontot sem érte el a hőmérséklet a legmelegebb órákban, és Oroszországban is tartja magát a szokatlanul kemény téli idő. Az ország ázsiai tájain dermesztő, -45, -52 fokos minimumhőmérsékleteket regisztrálnak a műszerek, és napközben sem emelkedik -40 fok fölé a hőmérséklet. 

Hőtérképünk a december 25-i napi mért maximumhőmérsékleteket mutatja

Magyarország a két markáns légtömeg "ütközőzónájában" találta magát karácsony napján, ennek köszönhetően itt kis távolságokon belül alakultak ki nagy hőmérsékletkülönbségek. Ott, ahol érvényesülni tudott a megélénkülő, meleg levegőt szállító déli áramlat, és meg tudta szűntetni a medencét hideg levegővel kitöltő inverziót, ott 12, 15 fokra melegedett a levegő, míg északkeleten tartotta magát az egész napos fagy, a köd, és a nyirkosság. A főváros környékén előfordult, hogy 20 km-en belül 12 fokos hőmérsékleti kontraszt jellemezte az időjárást: Dunaújvárosban 11, Gárdonyban pedig 1 fokos maximumhőmérsékletet regisztráltak az ICI Zrt. műszerei. Közben nagy valószínűséggel megdőlt a december 26-ára vonatkozó, 9,5 fokos legmagasabb minimumhőmérséklet, vagyis még soha nem volt ilyen meleg az éjszaka ezen a napon a mérések kezdete óta, ugyanis Pécsett 9,6 fokos legalacsonyabb értéket mértünk, és több településen ennél több fokkal melegebb is lehetett.

Közben megérkeztek az előrejelzett viharok az USA térségébe: a 200 ezer lakosú alabamai Mobile városkára eddig még meg nem állapított fokozatú tornádó csapott le (ez még ott is rendkívüli ritkaságnak számít az évnek ezen szakában), de forgószelet figyeltek meg Mississippi, Texas és Louisiana államokban is. Oklahoma és Alabama több részén pedig hóviharok okoztak fennakadást (reuters). A viharokban két ember életét vesztette.

reuters.com
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat