2020. január 21., Ágnes

Karácsonyi jóslatok


ICI Interaktív Zrt. - 2016. november 23., szerda, 10:49

Novemberben több népi megfigyelés is a karácsonyi időjárással, az ünnepi havazással foglalkozik. Ilyen volt többek között Szent Márton napja, s ezek közé tartozik a pénteki Katalin nap is. Vajon idén fehér karácsonynak örülhetünk? Ha kíváncsi mit jósolnak karácsonyra a jeles napok, olvassa el cikkünket!

A november, vagyis az őszutó hónap sokak számára már a karácsonyra való készüléssel telik, de még annál is több embert foglalkoztat, hogy vajon esni fog-e ünnep idején? Az embereket már régen is foglalkoztatta a téli időjárás (elsősorban a mezőgazdasági munkák miatt), így novemberben is több népi hiedelem, megfigyelés kapcsolódik a karácsonyhoz.

Alig két héttel ezelőtt ünnepelhettük a Mártonokat, amely napon a népi megfigyelés szerint „Ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor vízben poroszkál. Azonban november 11-én inkább csak gyenge talajmenti fagy volt jellemző, az ICI Interaktív Zrt. műszerei szerint a legalacsonyabb hőmérsékletek alig haladták meg a -1 fokot (Galyatetőn -1,3 fok, Bükfürdőn -0,9 fok, Battonyán -0,7 fok). A hűvös idő leginkább az ízületi gondokkal küzdőket, azon belül is a kopásos eredetű bántalmakban szenvedőket viselte meg, ráadásul tüneteik napközben sem enyhültek jelentősen. A népi jóslat tehát nem túl magabiztosan, de azt valószínűsíti, hogy karácsonykor nem várható havazás.

Az ICI Interaktív Meteorológia minimum hőtérképe 2016.11.11-én.

Azonban nem csak ez az egy megfigyelés kötődik Szent Márton napjához: egyes tapasztalatok szerint, ha ködös az idő enyhe lesz a telünk, ha esik, utána biztosan fagy vagy szárazság következik. Nos, tény, hogy aznap több helyen alakult ki gyenge eső, illetve zápor, amit néhány nappal később erős lehűlés követett, néhol -5, -7 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete hajnalban (lásd bővebben itt). Emellett hazánkban időszakos és tartós köd is előfordult, vagyis a jóslat szerint enyhe télre számíthatunk.

Érdekes képet mutat a Katalin napi hiedelem, amely szerint, ha „Katalin kopog, karácsonykor locsog". Ugyanis a jelenlegi előrejelzések alapján csak az északkeleti ködös tájakon van esély arra, hogy Katalin jeget talál, máshol nem valószínű fagypont alatti hőmérséklet. Az itt élők tehát nem reménykedhetnek túlságosan az ünnepi havazásban. Este viszont a délnyugati területeken kisebb eső, zápor is előfordulhat, amiből a viszonylag enyhe időt is figyelembe véve hűvös és fehér karácsonyra következtet a népi megfigyelés. A fokozottan érzékenyek körében reggel sokan kopásos ízületi panaszokkal ébredhetnek, napközben gyakori és hirtelen vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak az arra hajlamosak. A borongós, felhős időben többen fáradékonyságot, rosszkedvet érezhetnek, de talán a fehér karácsony ígérete némileg javíthat a hangulaton.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat