2019. május 22., Júlia, Rita

Kánikulai meleg van a Kaszpi-térségben


ICI Interaktív Zrt. - 2012. április 18., szerda, 13:30

Miközben Európa nagy részén ciklonok okoznak változékony, gyakran hűvös időt, a Fekete-tengertől keletre meleg levegő halmozódott fel. Több helyen a 30 fokot is elérte a hőmérséklet.

Európában többfelé napok óta az átlagosnál hidegebb tavaszi idő jellemző, ugyanakkor Ázsia Európával határos vidékein szokatlan meleg uralkodik. A Kaszpi-tenger és az Aral-tó vidékén, Oroszország ázsiai részén és egyes szovjet utódállamokban (pl. Kazahsztán, Örményország, Azerbajdzsán) több helyen már az első kánikulai napok is beköszöntöttek.

A Kaszpi-tengerbe torkolló Volga deltavidékén fekvő Asztrahánban az áprilisban megszokott csúcshőmérséklet kb. 16 fok. Azonban lassan már két hete jóval átlag fölött alakul a hőmérséklet, egy hete pedig a minimumok is bőven meghaladják az évszakos átlagot. Kedden már a kánikula is beköszöntött a térségbe, hiszen 30 fok fölött tetőzött a hőmérséklet! A településen egyébként az eddig előfordult legmagasabb áprilisi hőmérsékletérték 32 fok volt.

Mintegy 10-12 fokkal melegebb az idő a megszokottnál a Kazahsztánban található Furmanovo városában is, ahol a napokban szintén elérte a 30 fokot a csúcshőmérséklet.

Szintén mértek kánikulai értékeket többek közt Örményországban (pl. Kutaisi) és Azerbajdzsánban (pl. Geokchay).

A nyárias meleg a tartósan kiépült magas nyomás eredménye, amelynek felhőmentes területe jól kirajzolódik az alábbi műholdképen a Kaszpi-tenger és az Aral-tó térségében. A felvételen egyúttal annak a mediterrán ciklonnak a felhőzete is igen élesen kirajzolódik (vastag fehér felhőtömb a Fekete-tengertől nyugatra), amely a borongós időt okozza nálunk. A képre kattintva nagyíthat a méreten.


 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat