2018. szeptember 20., Friderika

Június 21: a legrövidebb éjszaka napja


ICI Interaktív Zrt. - 2014. június 24., kedd, 13:22

Idén június 21-én magyar idő szerint 12 óra 51 percre esik a nyári napforduló. Ekkor az északi féltekén csillagászatilag is megkezdődik a nyár!

A nyári napforduló idején a déli órákban szinte merőlegesen érik a napsugarak hazánk térségét, valamint nagyon korán kel fel és későn nyugszik le a Nap. 

Általában a június 21-ről 22-re virradó éjszaka a legrövidebb: most már kevesebb mint 8 órán át tart; a sötétség időtartama pedig még ennyi sincs, hiszen naplemente és napfelkelte között is van egy ideig derengő fény. 

A nappal hossza az évnek ezen szakaszában a 16 órát is meghaladja, így van ideje felmelegedni a levegőnek, ráadásul a sugaraknak csak igen vékony levegőrétegén kell áthaladniuk. Ha ilyen feltételek mellett kevés felhő van az égen, akkor az UV-sugárzás lehetséges maximuma a Kárpát-medencében 8-as felett, vagyis az extrém tartományban alakul. Ezért különösen veszélyes a déli órákban a tűző napon tartózkodni: akár 15 perc alatt is leéghet a bőrünk, és komoly károsodást is szenvedhet. 

Most éppen egy hidegfrontot követő napra esett a napforduló,  a hűvösebb levegő beáramlásának hatására szombaton az ilyenkor szokásosnál pár fokkal alacsonyabban alakultak a napi maximumhőmérsékletek, a hőérzeten pedig kissé rontott is a többfelé élénk, erős szél. A leégés veszélye azonban fennállt, a tiszta levegőben általában nagyon erős, néhol extrém volt az UV-sugárzás. 

Az aktuális időjárás szervezetre gyakorolt hatásáról a Meteo Klinika oldalán többet is meg lehet tudni. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat