2018. július 22., Magdolna

Jelentős csapadék nyugaton, enyhe idő keleten


ICI Interaktív Zrt. - 2014. február 28., péntek, 17:29

Kedden az ország nagy részén borongós, esős idő volt és szerdán is nagyobb mennyiségű csapadék várható a Dunántúlon. Napsütésnek viszont csak a keleten élők örülhettek, ott viszont szerdán is újra 15 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Egy hullámzó frontzónának köszönhetően kedden és szerdán a keleti tájak kivételével sokfelé borongós, esős idő várható. A Dunántúlon csütörtök reggelig helyenként jelentős mennyiségű csapadék is eshet – elsősorban eső formájában, de szerdán a Bakonyban élők ne lepődjenek meg, ha hópelyhek fognak hullani az égből! Az ICI Interaktív Meteorológia a kedd délután 4 órát megelőző 24 órában az északnyugati és a tiszántúli tájakat kivéve mindenhol 5-15 milliméter csapadékot mért, de a Somogy megyei Iharosberényben közel 30 milliméter hullott nagyjából 8 óra alatt!

Az ICI interaktív meteorológia által 2014. február 10-e 16:00 és 11-e 16:00 között mért csapadékösszegek milliméterben. A Somogy megyei Iharosberényben közel 30 milliméter csapadék esett a keddi nap folyamán.

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) futtatásának eredménye Budapestre: az alsó görbeseregen a főváros térségében várható csapadék mennyisége van feltűntetve jól látszik (kék ellipszis), hogy kedden és szerdán is az elmúlt hetek időjárásához képest nagyobb mennyiségű csapadékra van kilátás. (Forrás: wetterzentrale.de)

Erre a nagyobb mennyiségű csapadékra az átlagosnál szárazabb tél után kifejezetten szüksége van a jelentősen kiszáradt talajnak. Az Alföldön azonban még így is az átlagosnál szárazabbak a termőföldek – keleten tehát a vízhiány pótlására további csapadékra lenne szükség.

A Tiszántúlon élők viszont kedden és szerdán is örülhetnek az átlagosnál mintegy 10 fokkal melegebb, ilyenkor szokatlanul enyhének számító időnek. Délkeleten kedden helyenként egészen 15 fokig emelkedett a hőmérséklet, és szerdán is csak a Tiszántúlon élők számíthatnak több-kevesebb napsütésre és hasonlóan enyhe időre.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. február 11-én, 12:45 órakor mért hőmérsékleti értékek. Délkeleten 15 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Ebben az országrészben szerdán hasonlóan enyhe időre van kilátás.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat