2018. szeptember 20., Friderika

Jéglabdák lepték el a Michigan-tavat (videóval)


ICI Interaktív Zrt. - 2014. február 26., szerda, 15:50

Az USA-ban az elmúlt napokban tapasztalt rendkívüli hideg hatására érdekes természeti jelenséget figyelhettek meg a Michigan-tó partján élők.

Az Egyesült Államokban rekordokat döntögető tartós hideg hatására a Michigan állambeli Glen Arbor-nál kosárlabda mérető jéggolyókat vetett partra a víz. A feltételezések szerint ezek úgy keletkeznek, hogy amikor a víz hőmérséklete kevéssel fagypont alá csökken, akkor kis jégdarabok jönnek létre a vízben, amelyekre aztán a hullámzás hatására újabb és újabb vízrétegek fagynak ki, ezáltal növelve a jéggolyókat, illetve a hullámverés folyamatosan csiszolja, "gömbölyíti" őket. A szél hajtotta hullámzás aztán idővel "kimossa" egy lapos partszakaszra a jéglabdákat, amelyek egész partszakaszokat teríthetnek be.

A videó forrása: youtube.com

A jelenség ugyan szokatlan és ritkának mondható, azonban nem egyedi: tavaly szintén keletkeztek hasonló jéglabdák a Michigan-tó partján.

2012-ben is ellepték a jéggombócok a Michigan-tó partját (A kép forrása: epod.usra.edu)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat