2018. szeptember 18., Diána

"Jégkatasztrófa" a tél első napján


ICI Interaktív Zrt. - 2014. december 3., szerda, 08:50

Friss! December 3., szerda reggel: A hétfőihez hasonló, életveszélyes közlekedési helyzetet okozó ónos eső kedden már nem volt, és a mai napon sem várható. Pest megyében és az Északi-középhegységben azonban még most is többfelé járhatatlanok az utak. Az ország északi felén ónos esővel, rendkívüli időjárással kezdődött a meteorológiai tél. A Budai-hegységben, a Pilisben és a Mátrában kritikussá vált a helyzet, megbénult a közlekedés.

Friss! December 3., szerda reggel: A hétfőihez hasonló, életveszélyes közlekedési helyzetet okozó ónos eső kedden már nem volt, és a mai napon (szerdán) sem várható. Pest megyében és az Északi-középhegységben azonban még most is többfelé járhatatlanok az utak, a nap folyamán azonban várhatóan egyre több útszakaszt tisztítanak meg és nyitnak meg majd újra. A leszakadó faágak, kidőlt fák miatt rendkívüli veszélyt jelentenek az érintett erdők, a távközlési vezetékek szakadása miatt az áramellátás is akadozik még helyenként. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint akár csütörtökig is eltarthat a helyzet normalizálódása (MTI).

Szerdán reggelre mindenhol megszűnt az országban az ónos eső, a havas eső, és a havazás. Napközben is már csak néhol, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő csapadék, de az várhatóan mindenhol eső formájában fog hullani.

A tartósan, helyenként több napig tartó ónos esővel és súlyos jéglerakódással sújtott területek lassan felszabadulnak. Budán, a Hegyvidéken is egyre több út válik járhatóvá. Az M0-s kedden lezárt szakaszát még kedd este, a vártnál jóval korábban megnyitották a forgalom előtt. Nagykovácsiban ismét van áram, és a település kedd este óta ismét megközelíthető közúton is.

Korábban írtuk: Rendkívüli időjárással köszöntött be a meteorológiai tél az ország északi felén lévő hegységekben: a november utolsó hétvégéjén hazánkat megközelítő mediterrán ciklon kiterjedt, intenzív csapadéktömbjéből november 30-a, vasárnap estétől kezdődően a délnyugati és északkeleti tájakat kivéve folyamatosan szakadt az eső.

Legalábbis a síkvidékeken. A magasabban – 300-400 méter felett – fekvő hegységekben ugyanis az esőt sokfelé ónos eső, helyenként havas eső váltotta fel hétfő estig. Ez a csapadékforma jellemzően akkor alakul ki, amikor a magasban lévő, pozitív hőmérsékletű légrétegeken áteső csapadékelemek megolvadnak, majd a fagypont közeli vagy kevéssel az alatti hőmérsékletű felszínre érkezve megfagynak, és ezáltal jégbevonatot képeznek a tereptárgyakon, a talajon, növényeken, stb. Ez a helyzet állt elő most is: a főváros tágabb környezetében lévő hegyekben (Budai-hegység, Pilis, Visegrádi-hegység, Börzsöny, illetve a Gödöllői-dombság területén is), valamint a Dunántúli-középhegységben, illetve hétfő délutántól egyre inkább az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben egyre több helyen váltott ónos esőbe a csapadék, ez pedig többfelé kritikus helyzet elé állította a lakosságot. A rendkívüli helyzetet az is súlyosbította, hogy 24 óra alatt jelentős, a főváros környékén például 30-50 milliméternyi (kb. egyhavi!) csapadék esett, így a jégpáncél folyamatosan hízhatott...

A főváros magasabban fekvő (II. és XII.) kerületeiben hétfőre virradó reggelre sokfelé jelentős, 1-2 cm-es jégbevonat képződött a fákon. Az óriási (akár több tonnás!) plusz terhet pedig nem bírták a vastagabb ágak sem: egymás után törtek le és zuhantak az úttestre, sőt, néhol a parkoló autókra is. Több főútvonalon is megbénult a közlekedés, az érintett területeken a tömegközlekedési eszközök (buszok, fogaskerekű) sem jártak, ugyanis errefelé életveszélyes volt akár csak az utcára is kimenni! A KFKI-ban (Központi Fizikai Kutatóintézet) dolgozó több száz ember például hétfő estig nem tudta elhagyni a telephelyet, őket a Katasztrófavédelemnek kellett kimentenie! De hasonló volt a helyzet a Pilis, a visegrádi-hegység és a Mátra útjain is: itt is több útszakaszt le kellett zárni a forgalom elől.

S hogy mi várható ezután? Kedd estig az ország északkeleti felében (a főváros tágabb környezetében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön további jelentős (5-20 mm) csapadék és sajnos sokfelé ónos eső is várható – a magasban pozitív marad tehát, a talajon pedig fagypont alatti lesz a hőmérséklet. A hegyekben ráadásul havazás is valószínű, a legmagasabb hegycsúcsokon kedd reggelre akár 5-10 cm-nyi friss hó is eshet! Aki errefelé indul útnak, az vezessen nagyon óvatosan, az ónos esővel sújtott vidékeken pedig aki teheti, inkább maradjon otthon! Kerdd estére várhatóan – a csapadéktömb északkeletre történő távozásával és gyengülésével – mindenhol megszűnik az ónos csapadék.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat