2018. szeptember 26., Jusztina

Jeget csinál Mátyás?


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 24., vasárnap, 13:22

Február 24-e Mátyás napja. A néphagyomány szerint ha jeget talál, azt "megtöri", ha viszont nem talál, akkor csinál.

Ember legyen a talpán, aki az idei Mátyás-napból egyértelmű jóslatokat tud kiolvasni a jövőbeli időjárási eseményeket tekintve. A néphagyomány szerint február 24-én, jégtörő Mátyás napján elbúcsúzik a tél, és egyre közelebb a tavasz. A mondóka így szól: „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál". Vagyis, ha aznap fagy(azaz Zsuzsanna még nem vitte el a fagyot), akkor ezt követően Mátyás "megtöri" a jeget, és közeleg a tavasz, viszont ha enyheség uralkodik, akkor hamarosan ismét hidegebbre fordul az idő. 

Egy másik népi hiedelem szerint ha szeles Mátyás napja, akkor kevés lesz a tojás, ha pedig esős, akkor a jég nyáron majd elviszi a termést és a szőlő is savanyú lesz. Ezek alapján a regulák alapján sok jóra nem számíthatunk az idén: szeles, esős az idő többfelé, vagyis a Dunától keletre jégverés pusztíthatja majd el a termést, és a tyúkok is csak kevés tojást fognak tojni. A Dunántúlon valamivel jobb a helyzet, ott nem kiterjedt a csapadék. A fagy nem volt jellemző a mai napon, ezek szerint rövid időre visszatérhet a hideg, de reméljük, ez már csak a reggeli hőmérsékletekben fog megmutatkozni. 

A pásztorok megfigyelése némiképp eltér ettől: ők úgy tartják, hogy ha február 24-én reggelre fagy, akkor ezután még 40 napig hideg lesz. Ez azonban most nem fog bekövetkezni, hiszen a jövő héten egész kellemes hőmérsékletekre számíthatunk majd. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat